Briter på masseflugt efter Brexit. Nu ansøger de om pas i naboland

Brexit har fået knap en halv million briter til at søge om statsborgerskab i nabolandet Irland, hvor EU-medlemskabet lokker. En af dem er den engelskfødte spionforfatter John le Carré, der kort inden sin død opnåede irsk statsborgerskab.

Den populære spionforfatter John le Carré var blandt de mange briter, der har ansøgt om statsborgerskab i nabolandet Irland for at bevare forbindelsen med EU. Det irske statsborgerskab fik han kort inden sin død i december 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Charlotte Hadden/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap en halv million briter ønsker ikke længere at være briter.

Siden Brexit-afstemningen er der udstedt flere end 420.000 irske pas til ansøgere bosiddende i Storbritannien. Det viser de seneste officielle tal, der dækker over perioden 2016 til 2020, offentliggjort af den irske udenrigsminister Simon Coveney.

Det skriver The Independent.

I 2015 blev der udstedt 46.400 irske pas til britiske statsborgere, mens der i 2016, året, da Storbritannien stemte for at forlade EU, blev udstedt 63.500 nye irske pas. I 2019 var antallet steget til 120.000.

Briterne, der har modtaget irske pas, står for næsten 12 procent af alle de irske pas, der er blevet udstedt de seneste fire år, viser en analyse af dataene.

»De barske virkninger af Brexit og angrebet på så mange britiske borgeres rettigheder har tydeligt motiveret mange til at realisere et irsk statsborgerskab,« udtalte Neale Richmond fra det EU-positive parti Fine Gael til The Independent som reaktion på de »bemærkelsesværdige« tal.

Tallene dækker ikke over indbyggerne i Nordirland, hvor borgere har ret til både at have britisk og irsk nationalitet.

Diskussionen om de mange irske pas kommer i kølvandet på nye oplysninger om den populære engelskfødte spionforfatter John le Carré. Forfatteren døde i december 2020, og hans søn har afsløret, at faren døde som irsk statsborger efter at have ansøgt om statsborgerskab kort inden sin død »ud fra et ønske om at forblive europæisk« og for at afspejle forfatterens kritiske syn på Storbritanniens udmeldelse af EU.

»På hans sidste fødselsdag gav jeg ham et irsk flag, og på et af de sidste fotografier, jeg har af ham, sidder han indpakket i et irsk flag, mens han griner,« fortæller forfatterens søn, Nick Harkaway, til BBC Radio 4 i en ny dokumentar, »A Writer and His County«, om John le Carré.