Brexit: Nu vil parlamentet tage magten fra hjælpeløs Theresa May

Kritikere kalder det et »britisk kup«, men juraen er i orden. Menige parlamentsmedlemmer er så trætte af Theresa Mays vaklende håndtering af Brexit, at de nu vil tage magten og muligvis udsætte eller annullere Brexit.

BRITAIN-EU/
Premierminister Theresa May og hendes mand, Philip, på vej fra kirke søndag. Hun arbejder fortsat på at finde en plan B, som kan samle et flertal i parlamentet – men uden det store held. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannah McKay

Hvor stor er Theresa Mays afmagt?

Så stor, at menige parlamentsmedlemmer mandag planlægger at tage Brexit-styringen.

Parlamentet tilføjede i sidste uge Mays EU-skilsmisseaftale det største nederlag i britisk parlamentarisk historie, og mandag er hun forpligtet til at komme med en redegørelse for sin plan B. Men hun er tilsyneladende lige så langt fra et flertal, som hun altid har været, og tiden tikker som udgangspunkt mod et hårdt Brexit. Derfor reagerer to grupper af menige parlamentsmedlemmer nu, og de vil gennemføre, hvad en kritiker kalder et »meget britisk kup«. De to grupper mødes mandag eftermiddag for at koordinere deres planer, som har samme mål, nemlig at undgå et hårdt Brexit.

Herunder: To af de konservative britiske søndagsaviser med deres historier om de såkaldte »kup-planer«.

Radikalt, men lovligt

Og for at nå deres mål vil de vende op og ned på præcedens i parlamentet. Normalt er det kun regeringen, som kan tage lovinitiativer. Den har groft sagt den permanente serveret, og derfor har parlamentet ikke kunnet annullere den britiske udtræden af EU, som træder i kraft 29. marts 2019.

Men det vil de to grupper ændre, og den ene af grupperne – anført af tidligere konservative justitsminister Dominic Grieve – foreslår en mekanisme, så en resolution støttet af 300 tværpolitiske parlamentarikere kan få lovgivende kraft, skriver Buzzfeed. Det vil være historisk, men ikke ulovligt, skriver Theresa Mays tidligere lovgivningschef i The Spectator. Planen er radikal, den er ambitiøs, men den er lovlig, og hvis den er skruet rigtigt sammen, kan den ende med at annullere Brexit, skriver Nikki da Costa.

Sådan ser en britisk »kupmager« ud, hvis man skal tro kritikerne – klædt ulasteligt i fornuftigt tweed, tørklæde i habitlommen og et uopsigtsvækkende slips. Det er den tidligere konservative justitsminister Dominic Grieve. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ben Stansall.

Der er i parlamentet et flertal mod et hårdt Brexit, og der er muligvis også et flertal mod Brexit som sådan, og hvis parlamentet får udøvende magt, vil det bede EU om en udsættelse eller trække udmeldelsen helt tilbage, hvis der ikke foreligger en aftale. Det vil gøre en hjælpeløs May til bagsædepassager i Brexit-processen, og planen har ifølge The Daily Telegraph støtte langt ind i hendes egen regering.

Mindst 20 ministre har tilsagt den støtte, og i kabinettet støtter tre nøgleministre planen. Parlamentet skal stemme om den såkaldte »kup-plan« tirsdag 29. januar.