Boris Johnsons tidligere rådgiver fortsætter sit hævntogt. Og beskederne bliver stadig mere penible

Dominic Cummings, den tidligere rådgiver for Boris Johnson, har offentliggjort en ny byge penible WhatsApp-beskeder udvekslet med premierministeren sidste år. De tegner billedet af en panisk og afmægtig regering, der ikke evnede at inddæmme coronavirussen, og som i stedet brugte uendelige mængder af tid på at bekrige hinanden internt.

Dominic Cummings fortsætter med at offentliggøre beskeder og referater fra sin tid i Downing Street 10. Det er dårligt nyt for Boris Johnson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tolga Akmen/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med 7.000 ord langt essay og offentliggørelsen af eksplosive beskeder fortsætter Dominic Cummings, den tidligere rådgiver for Boris Johnson, sit hævntogt mod Downing Street 10, som han sidste år forlod under stort postyr.

Cummings, en af chefstrategerne bag Brexit-kampagnen og Boris Johnsons mest betroede medarbejder gennem flere år, har de senere måneder bekæmpet Boris Johnsons regering med næb og kløer ved at offentliggøre penible og interne beskeder på sin blog og ved i maj at give et højst usædvanligt vidneudsagn i en tv-transmitteret parlamentshøring.

Dominic Cummings mål er – ifølge ham selv – at gøre op med regeringens glorificerede billede af dens håndtering af coronakrisen.

Under høringen i maj fortalte Cummings, hvordan Boris Johnson i de indledende dage ved pandemiens start i 2020 sammenlignede coronavirussen med den noget mere ufarlige svineinfluenza, ligesom premierministeren ved en anden lejlighed skulle have sagt, at han hellere vil have »lig i gaderne« end lukke landet på ny.

Derudover skulle Boris Johnson, ifølge Dominic Cummings, ligeledes have joket med at få skudt covid-19 i armene på direkte tv for at vise borgerne, at det var ufarligt.

Og Domimic Cummings fortsætter ufortrødent med at hælde benzin på bålet. I sit seneste blogindlæg, publiceret onsdag, offentliggør han stribevis af beskeder udvekslet mellem ham og Boris Johnson i pandemiens indledende uger i marts 2020.

Totally fucking useless

Navnlig for sundhedsminister Matt Hancock er udvekslingen brutal læsning.

Over flere beskeder, udvekslet på den krypterede beskedtjeneste WhatsApp, beklagede Cummings sig i marts sidste år over, at Hancock ikke evnede at få hævet Storbritanniens testkapacitet, så man kunne nå et mål om 100.000 test om dagen.

»USA er gået fra 2.200 test om dagen for to uger siden til 27.000 test for en uge siden og op til 100.000 i går. Det er det, vi sagde, vi skulle gøre,« skriver Cummings og kritiserer Matt Hancock for at sidde på hænderne.

Svaret fra Boris Johnson var brutalt ærligt:

»Totally fucking useless« (total fucking håbløs, red.).

Beskederne mellem Cummings og Boris Johnson. Det fremgår ligeledes, at Boris Johnson forsøger at ringe tre gange på et minut til Cummings, ifølge rådgiveren fordi premierministeren lige var testet positiv for covid-19. Fold sammen
Læs mere

Af andre beskeder fremgår det, at Boris Johnson på et tidspunkt overvejede at smide Matt Hancock af posten og erstatte ham med Michael Gove, en anden konservativ minister. Men ifølge Cummings turde Boris Johnson aldrig at tage det drastiske skridt med stor skade til følge.

Ifølge Cummings blev Matt Hancock på interne møder ved med at lyve og overdrive, hvor langt myndighederne var i arbejdet med at hæve testkapaciteten.

»Han ville sige hvad-som-helst, der fik ham gennem et møde,« skriver Cummings på sin blog.

Fra tæt betroet til fjende

Cummings' blog har efterhånden udviklet sig en alvorlig politisk krise for Boris Johnson, der i forvejen er under beskydning for en række andre skandaler.

Derudover markerer de gentagne angreb et højst bemærkelsesværdigt rolleskift for Dominic Cummings, der i årevis var Boris Johnsons allermest fortrolige rådgiver, og som bistod Boris Johnsons i dennes succesfulde valgkamp i 2019, mens Cummings også nåede at spille en central rolle i Downing Street 10 henover et helt år, før han forlod regeringskontorerne.

The Guardian citerer en kilde tæt på Cummings for, at den tidligere rådgiver er »fast besluttet på at fælde premierministeren«.

Cummings selv har da også indikeret, at han ligger inde med mange flere opsigtsvækkende og kulørte beskeder udvekslet med premierministeren, der meget vel kan blive publiceret den kommende tid.

Cummings nåede selv at komme i offentlig uføre sidste forår, da det kom frem, at han havde kørt 400 kilometer gennem England i sin bil, efter han var testet positiv med coronavirussen.

Storbritannien var længe et af de hårdest ramte lande i verden under pandemien, og den dag i dag pågår der en række undersøgelser, der skal afklare, om den konservative regering svigtede og forsømte sit ansvar i de første hektiske måneder.

Boris Johnson og Matt Hancock har foreløbig ikke repliceret på de seneste angreb fra Dominic Cummings.