Boris Johnson står med alvorligt dilemma: Skal han fyre sin farlige rival?

Johnson har tilbudt sin rival Jeremy Hunt at blive i kabinettet, men Hunt vil kun have en absolut toppost – og de to tunge konservative politikere er nu fanget i en variant af pistolduellen i »For a Few Dollars More«.

Hung og Johnson
Jeremy Hunt (tv) og Boris Johnson tirsdag, da sidstnævnte vandt magtopgøret – nu er de to fanget i en western-pistolduel på nerver. Fold sammen
Læs mere

Boris Johnson vågnede onsdag op til et alvorligt dilemma: Hvad skal han gøre ved sin rival, udenrigsminister Jeremy Hunt?

Han har tilbudt Hunt et job i sin regering og endda også et job i inderkredsen – i kabinettet – men Hunt har sat hårdt mod hårdt og vil kun have et absolut topjob. Så hvad nu?

Her er, hvad tre britiske medier onsdag morgen kan berette – The Times, The Sun og BBC:

Boris Johnson vandt tirsdag magtkampen sikkert med 66 pct. mod 34 pct. til Hunt, og han har ingen forpligtelse til at tilbyde Hunt noget som helst. Men han har ikke desto mindre konkluderet, at det er taktisk klogt at tilbyde rivalen et eller andet og også noget substantielt.

Herunder - tweet fra BBCs velunderrettede Laura Kuessenberg om dilemmaet:

Derfor har han tilbudt Hunt posten som forsvarsminister, som er en ikke ubetydelig post, men heller ikke en af de fire virkeligt betydelige poster – nemlig udenrigsminister, indenrigsminister, finansminister og vicepremierminister. Så det er en let degradering.

Johnson har ladet ham forstå, at han under ingen omstændigheder kan blive som udenrigsminister.

Hunt har imidlertid ifølge medierne sagt nej. Hvis han ikke kan forblive som udenrigsminister, vil han have én af de tre andre og tunge poster, og det er Boris Johnsons dilemma:

Han har givetvis allerede tiltænkt de andre poster eller lovet dem til sine loyale støtter, og skal han nu give efter for Hunt og gøre ham f.eks. til finansminister eller vicepremierminister, eller skal han være hård og brutal og fyre ham?

Det første vil blive betragtet som svaghed i Johnsons bagland, og det sidste vil ifølge hans kritikere i parlamentsgruppen blive opfattet som en »fjendtlig handling«. Det vil også sende en farlig fjende tilbage til bagsæderne og dermed forbryde sig mod Corleone-princippet om at knuge sine fjender til sig.

Johnson ventes senest onsdag aften at udnævne inderkredsen i sin regering – og dermed skal Hunt og resten af verden ikke vente længe på svar.