Boris Johnson bøjer sig for Donald Trumps pres mod Huawei: De må ikke true vores sikkerhed

Danmark og Færøerne er langt fra ene om at være under pres for at udelukke kinesiske Huawei fra opbygningen af fremtidens 5G-netværk. Den britiske premierminister har lovet USA, at »de fem øjnes« samarbejde om sikkerhed kommer i første række. Det kan koste britisk erhvervsliv dyrt.

 

Det er et af de mere oversete aspekter i den britiske valgkamp. Den britiske premierminister erklærede under NATO-topmødet i London for få dage siden, at samarbejde med USA og andre lande om overvågning og efterretninger vil være »et nøglekriterium« for vurderingen af et fortsat samarbejde med Huawei.

I britisk presse bliver det udlagt som, at Boris Johnson reelt har givet USA vetoret over briternes forbindelse til den kinesiske telegigant. Og løftet til Donald Trump kan blive et af de dyreste »valgløfter« for en konservativ regering.

Det kan i givet fald blive et veto, der kan koste britisk erhvervsliv milliarder, lyder det fra telebranchen. Det fortæller også en hel del om det voldsomme pres, som briterne vil blive udsat for, når eller hvis Boris Johnson gennemfører Brexit og trækker briterne ud af EU.

Kort efter at have udtrykt bekymring over mulige sikkerhedsbrister ved samarbejde med Huawei, tog Boris Johnson i et TV-program en selfie med en Huawei-smartphone.

»Jeg ønsker ikke at dette land skal være fjendtligt indstillet over for investeringer udefra. På den anden side kan vi ikke kompromittere vores vitale sikkerhedsinteresser, og vi kan heller ikke kompromittere vores evne til at samarbejde med de andre »Five Eyes«-efterretningspartnere. Det vil være et nøglekriterium, der bliver grundlaget for vores beslutning omkring Huawei,« sagde Boris Johnson til britisk presse i forbindelse med et møde med USAs præsident.

Briterne udskød beslutning

Briterne indgår i et efterretningssamarbejde med de »fem øjne« sammen med USA, Canada, New Zealand og Australien. Men samtidig har britiske telefirmaer for længst indledt et omfattende samarbejde med Huawei om udrulning af briternes 5G-netværk – samt afgørende dele af det bestående 4G-netværk.

Boris Johnsons udtalelse på NATO-topmødet sikrede, at Donald Trump ikke satte fokus på telesamarbejdet midt i den britiske valgkamp. Men konservative medier som Daily Telegraph og The Times konstaterer, at USA dermed reelt har fået vetoret over den britiske beslutning, og at det er en klar stramning af den britiske holdning.

USAs præsident mener sammen med den australske og newzealandske regering, at Huaweis involvering i deres telenetværk vil udgøre en sikkerhedsrisiko. Donald Trump har lagt et voldsomt pres på en række tøvende europæiske regeringer – som Berlingske de seneste dage har beskrevet det omkring Danmark og Færøerne – for at blokere for samarbejdet.

I Storbritannien udskød den tidligere britiske premierminister Theresa May en beslutning om Huaweis involvering. Den nuværende premierminister, Boris Johnson, har derefter udskudt beslutningen til efter parlamentsvalget 12. december.

Forbud vil koste milliarder

Britiske telefirmaer har ifølge nyhedsmediet Bloomberg meddelt, at et totalt forbud mod Huaweis involvering »vil tage mange år at gennemføre og koste dem milliarder af kroner, mens prisen vokser hver eneste dag, fordi de allerede er i gang med at opgradere master til 5G« i forskellige grader af samarbejde med Huawei.

Briternes forhold til Kina og Huawei kan blive et af de første presserende spørgsmål efter valget på torsdag.

Hvis en konservativ regering får et flertal for at gennemføre Brexit, har Boris Johnson understreget, at en handelsaftale med USA er afgørende for at gøre Brexit til en succes.

Men de seneste ti år har skiftende konservative regeringer samtidig bundet den britiske økonomi op på kinesiske milliardinvesteringer og løfter om yderligere investeringer for store milliardbeløb. Ifølge The Times har den kinesiske regering meddelt, at et forbud mod Huawei kan få konsekvenser for de kinesiske investeringer.

Brexit rejser mange udfordringer for en britisk regering. De seneste dages debat tyder på, at spørgsmålet om Huawei kan blive en af de helt store.