Borgerlige svenskere vil skrotte ulandsbistand: »Det vil være den rene galskab«

Det store borgerlige svenske parti Moderaterna mener, at det er på tide at droppe al udviklingsbistand. Den er inden længe »irrelevant«, mener partiet.

»IKEA eller Gevalia vil ikke løse problemerne i Yemen eller Bahamas,« siger den svenske minister for internationalt udviklingssamarbejde, Peter Eriksson fra Miljöpartiet. På billedet børn i Yemen, der er fanget i borgerkrigen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Khaled Abdullah/Ritzau Scanpix

Udviklingsbistand til verdens fattigste lande er en gammeldags tanke, som bør skrottes.

Det mener Sveriges store borgerlige parti, Moderaterna. Partiet meldte for nylig ud, at det ikke længere står bag det svenske mål om at afsætte en procent af landets bruttonationalindkomst (BNI) til udviklingsbistand.

Og partiet vil gå længere end dette. Meget længere.

Fra 2030 skal den svenske udviklingsbistand være nul, foreslår Moderaterna ifølge nyhedsbureauet TT. Den ideologiske tanke bag forslaget er, at global vækst ikke drives af bistand, men af handel.

»Sveriges internationale bistand begyndte for mere end 50 år siden. Siden da har verden ændret sig i hastigt tempo og skabt nye udfordringer og betingelser for udvikling,« siger Moderaternas udenrigspolitiske talsperson, Hans Wallmark.

Ifølge FNs globale Agenda 30 og de 17 verdensmål skal fattigdom og hungersnød være udryddet i 2030. Derefter er det nødvendigt at ændre på samarbejdet med fattigere lande, mener Moderaterna.

»Udviklingsbistanden, som vi kender den, bliver efter gennemførelsen af 2030-agendaen irrelevant,« fremgår det af oppositionspartiets forslag.

Af forslaget fremgår det desuden, at Sverige i stedet bør arbejde internationalt for at fremme økonomisk vækst, international handel og et bedre klima for virksomheder.

Regeringens nuværende minister for internationalt udviklingssamarbejde kalder forslaget »den rene galskab«.

»Uanset hvor godt det går med Agenda 30-arbejdet, vil der ske katastrofer – selv efter 2030. Desværre taler meget også for, at det vil blive værre som følge af klimaforandringer,« siger minister Peter Eriksson fra Miljöpartiet.

Han anser det som mere sandsynligt, at Sveriges udviklingsbistand vil blive øget i fremtiden.

»IKEA eller Gevalia vil ikke løse problemerne i Yemen eller Bahamas,« siger Peter Eriksson.