Borgerforslag om at droppe Brexit fik en million støtter på en dag

I den voksende politiske krise bidrager en opfordring til britiske politikere om at annullere EU-udmeldelsen til den ophedede stemning. Det officielle borgerforslag fik på et tidspunkt mere en 1.500 nye støtter i minuttet.

Det har været det, som man i tre år helst kun har måttet hviske i gode og enige venners lag på de britiske pubber og i stuerne. Nu råber mere end én million briter og andre med opholdstilladelse i UK det ud fra det digitale hustag: Tilbagekald »Article 50« og forbliv i EU.

I løbet af torsdagen fik borgerforslaget på Underhusets officielle website omkring 1.500 støtter i minuttet. I den voksende politiske krise tikker uret ubønhørligt frem mod Brexit-deadline 29. marts, og rådvilde britiske politikere taler nu åbent om, at det i sidste ende kan blive nødvendigt helt at annullere EU-udmeldelsen i sidste øjeblik.

Støtten til borgerforslaget om at droppe Brexit voksede eksplosivt i løbet af torsdagen. Da antallet af støtter var vokset til mere end én million brød Underhusets website igen kortvartigt sammen.

Der er tre muligheder i næste uge. Enten at vedtage Theresa Mays Brexit-aftale med EU, vælge no deal-Brexit eller slet ikke få noget Brexit, konstaterede den tidligere konservative udenrigsminister William Hague til avisen The Daily Express, der er en glødende fortaler for Brexit og et skarpt brud med EU.

Det britiske borgerforslag blev fremsat onsdag aften. Selv om Underhusets webiste brød sammen under presset og var nede i en længere periode torsdag formiddag, var én million støtter til forslaget registreret kl 16.

En række personer anbefalede i løbet af torsdagen til at bakke op om anti-Brexit borgerforslaget.

Pres på politikerne

Borgerforlaget kan kun gennemtvinge en debat i Underhuset og har i sig selv ingen politisk vægt. Men det understreger, at stemningen nu for alvor er ved at koge op i UK under de sidste afgørende dage, hvor flere politikere taler om en overhængende fare for, at de mister grebet om situationen.

Lørdag er der planlagt en stor demonstration i London til fordel for en ny EU-folkeafstemning, men fortalerne for borgerforslaget skriver på sociale medier, at de frygter, at den mulighed er ved at være forpasset. Derfor ønsker de at lægge størst muligt pres på de britiske politikere.

En britisk dataekspert konstaterede på Twitter, at andelen af støtter til borgerforslaget var stærkt koncentreret omkring særlige områder. Det kan bidrage til følelsen af, at Brexit har splittet UK.

Et tidligere borgerforslag fremsat af EU-modstandere om at »forlade EU uden en aftale i marts 2019« har fået 373.081 støtter og udløste en debat i Underhuset. Den britiske regering afviste borgerforslaget i december med den officielle begrundelse: »Den aftale, som vi har opnået med EU er den rigtige for UK. At forlade EU uden en aftale risikerer at skabe usikkerhed for økonomien, erhervslivet og borgerne.«