Bizar kontrovers i kunstverdenen: Kunstner nægter at stå bag maleri – men flere eksperter er uenige

Selv har Lucian Freud, barnebarn til Sigmund Freud, hævdet, at han ikke står bag maleriet, men tre eksperter er uenige.

Lucian Freud har længe hævdet, at han ikke malede maleriet »Standing Male Nunde«, men nu rejser tre eksperter tvivl om den forklaring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robin Utrecht/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den berømte maler Lucian Freud er kendt for sine malerier af nøgne kroppe, så da maleriet »Standing Male Nude« dukkede op, var det nærliggende at tro, at Lucian Freud var kunstneren bag.

Maleriet lignede andre portrætter, Lucian Freud har malet. Det lignede endda hans teknik. Eneste problem var bare, at Lucian Freud frem til sin død i 2011 nægtede at stå bag maleriet.

Men nu kommer en række eksperter frem til en konklusion, der strider imod Lucian Freuds egne forklaringer. Det skriver The Guardian.

Forvirringen over maleriet startede for mere end 25 år siden, da en schweizisk kunstsamler købte et maleri af Lucian Freud på en auktion.

Eller rettere sagt: Det var, hvad han troede.

For kort efter købet påstod Lucian Freud, at han ikke var kunstneren bag.

Forinden skulle den schweiziske kunstsamler have modtaget en opringning fra den britiske maler, hvor han tilbød at købe maleriet. Det afviste samleren.

Det skulle ifølge schweizeren have fået en rasende Lucian Freud til at kræve, at han solgte ham maleriet – ellers ville han nægte at have malet det.

Lucian Freud skulle have tilbudt at købe maleriet for dobbelt så meget, som det var solgt for.

Da kunstsamleren nægtede at sælge, blev resultatet, at maleriet ikke blev godkendt som et officielt maleri af Lucian Freud, skriver The Guardian.

Indtil nu.

For den schweizisk kunstsamler har siden da med hjælp fra en privatdetektiv og tre eksperter – og deres uafhængige undersøgelser – forsøgt at få bevist, at maleriet er et ægte maleri af Lucian Freud, der er barnebarn af Sigmund Freud.

Alle tre undersøgelser peger på, at maleriet »Standing Male Nude« med stor sandsynlighed er malet af den britiske kunstner, trods hans benægtelser. Undersøgelserne indebærer blandt andet små pigmentprøver fra maleriet, som er blevet sammenlignet med prøver fra hans malerier, der er udstillet på Tate.

Undersøgelserne kommer også frem til en mulig forklaring på, hvorfor Lucian Freud ikke ønskede at maleriet skulle blive kendt i offentligheden.

Maleriet menes nemlig at være et selvportræt, som Lucian Freud ifølge eksperter kan have malet til den berømte maler Francis Bacon, som han angiveligt skulle have haft en affære med. Maleriet menes at have hængt i en lejlighed tilhørende Francis Bacon, før det blev solgt videre.

Tidligere malerier af Lucian Freud er solgt til op mod 35 millioner pund, så kunstsamleren har uden tvivl haft en interesse i at få bevist, at maleriet er ægte.