Biden vil tage kampen op mod »spøgelsesvåben«

USAs præsident, Joe Biden, forventes at fremlægge en række initiativer, der skal sikre et mere kontrolleret salg af våben senere i dag. Det sker i håb om at mindske risikoen for masseskyderier, som USA endnu en gang er ramt af.

USAs præsident, Joe Biden, præsenterer senere i dag nye tiltag for at regulere våbenloven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Wong/AFP/Ritzau Scanpix

Han er hverken den første – og formentlig heller ikke den sidste – præsident, der foreslår våbenregulering i USA.

Men nu melder præsident Joe Biden sig klar med flere initiativer, der skal forsøge at kontrollere salget af våben i USA, skriver CNN.

Initiativerne, som præsidenten forventes at fremlægge senere i dag, vil blandt andet tage kampen op mod de såkaldte spøgelsesvåben, da et nyt direktiv skal gøre det sværere at købe uregistrerede skydevåben, der på under en halv time kan samles af løsdele.

Samtidig vil præsidenten sikre, at pistoler med stabiliserende bøjler eller holdere, der gør det nemmere at skyde, bliver underlagt den nationale skydevåbenlov, da det stort set omdanner pistolerne til rifler. Det er ikke tilfældet nu, hvor ejerskabet af pistoler, som er både billigere og lettere at få fat i, er mindre reguleret end rifler.

Yderligere vil præsidenten afsætte flere penge til forebyggelsesforanstaltninger, og han opfordrer justitsministeriet til at udvikle en ordning, som gør det muligt for familiemedlemmer at inddrage domstole, hvis de anser familiemedlemmer med skydevåben for farlige. Flere stater har allerede lignende love.

Vidtrækkende nok?

Initiativerne møder kritik fra demokratiske kredse, der anklager dem for ikke at leve op til de vidtrækkende handlinger, Biden lovede som præsidentkandidat – herunder et forbud mod deciderede angrebsvåben og vedtagelsen af universel baggrundskontrol. Republikanerne er imod begge forslag, og Biden forventes derfor at ville have svært ved at få sådan et forslag gennem Senatet, hvor Demokraterne kun har et snævert flertal, hvilket ikke er nok.

Gruppen Moms Demand Action, der blev grundlagt efter Sandy Hook-massakren, hvor en 21-årig mand skød og dræbte 26 personer, herunder 20 børn, erklærer, at Bidens initiativer »vil redde liv allerede fra første dag«, skriver The New York Times.

Initiativerne kommer i kølvandet på endnu to masseskyderier i USA. I et supermarked i Boulder i Colorado skød og dræbte en 21-årig mand ti personer. I Georgia gik det ud over otte personer, hvoraf seks af ofrene var asiatiske kvinder. Drabene satte fokus på hadforbrydelser mod asiater, hvor antallet er steget voldsomt under coronapandemien. Flere forklarer stigningen med Donald Trumps retorik, hvor han løbende har valgt at kalde coronavirussen for »den kinesiske virus«. Gerningsmanden bag hadforbrydelserne hævder selv, at der ikke var racistiske motiver bag.

Den mistænkte i Boulder-drabene brugte en pistol udstyret med en bøjle, som netop er blandt de genstande, Biden med sine initiativer vil gøre ulovlige.

Præsidenten forventes senere i dag at præsentere de konkrete planer, der ifølge embedsfolk vil blive fulgt op af yderligere handlinger senere.