BBC ville komme de unge i møde: Vrede briter truer med licensoprør over Greta Thunberg

BBC har sikret et opsigtsvækkende scoop med en dokumentarserie, hvor den svenske klimaaktivist er omdrejningspunkt. Men den britiske licenskanal og Greta Thunberg er en cocktail, der kan bringe sindene i kog.

 
Greta Thunberg vakte stærke følelser sidste år. Og diskussionen om hende i en ny BBC-serie er i fuld gang. Fold sammen
Læs mere

Den britiske TV-gigant BBC har samme udfordring som alle andre medier. Gode ideer til at fange de unges opmærksomhed i en flygtig medieverden er i særdeles høj kurs. Et forslag er kommet på bordet, og umiddelbart kunne det ligne et scoop for den licensfinansierede TV-station.

Men ikke alle briter er begejstrede. Nogle er rigtig vrede og truer med licensoprør. For hvem har for alvor kunnet fange tusinder af unges opmærksomhed? Og hvem har fået mange andre til at koge af raseri?

Rigtigt gættet. BBC har netop oplyst, at Greta Thunberg bliver omdrejningspunktet for en ny stort anlagt klimaserie. Den 17-årige, svenske klimaaktivist vil rejse rundt i verden og præsentere nogle af de største og mest spektakulære klimaudfordringer.

Vrede får frit løb på Twitter

Samtidig vil Greta Thunberg tale med fremtrædende forskere, politiske ledere og indflydelsesrige erhvervsfolk og udfordre dem til finde klimaløsninger. Om det får de unge til at tænde for TV vil vise sig. Men det har allerede fået mange til tasterne i harmdirrende angreb på BBCs ny programsatsning.

»BBC vil spilde licensbetalernes penge på en dokumentarserie, som ingen ønsker. Greta Thunberg. Jeg ville hellere sidde og se sne smelte end se på det,« skriver Twitter-brugeren Steve Plumridge fra Southampton.

Andre istemmer kritikken med Twitter-konti fra både USA og Norge, der ikke i første omgang vil være målgruppen for BBCs dokumentarserie.

Oplysningen om, at BBC laver dokumentarserie på nettet har fået mange op i det røde felt.

Mange andre skriver på Twitter, at tiden nu er inde til at nægte at betale TV-licens. »Oprøret« er blevet grebet af den Brexit-positive og Greta Thunberg-kritiske avis Daily Express, der skriver om vrede TV-seeres reaktion under overskriften: »Betaler ikke«.

»Jeg vil helt sikkert ikke forny min licens,« skriver en person under Twitter-navnet »Dusty Bin« og det britiske Union Jack-flag.

En ny Twitter-krig om Greta Thunberg og BBC er i fuld gang.

BBC under pres

Der er også en række kommentarer, som refererer til, at BBC er under hårdt pres i øjeblikket efter kritik fra både venstre- og højrefløj af Brexit-dækningen og påstået politisk favorisering.

»BBC har indrulleret Greta Thunberg. Man vil redde planeten & BBC?« lyder det sarkastisk fra Ken Simpson-Hay.

I hvert fald tyder den hidsige kritik på, at BBC allerede har opnået én ting. Mange unge skal nok opdage balladen på sociale medier, og så får de at vide, at der er noget i fjernsynet.