BBC lagt ned af klager over dækningen af prins Philips død – tv-seerne ville hellere se finalen i »Masterchef«

Da det britiske kongehus fredag formiddag meddelte, at prins Philip i en alder af 99 år var afgået ved døden, valgte BBC at rydde programfladen i et døgn for kun at sende programmer om den afdøde prins. En beslutning, der medførte seerstorm og et massivt fald i seertallene.

 
Sådan husker verden ham. Han levede så længe, at han længe var en ældre mand, og han var en ældre mand, som næsten altid i offentlig sammenhæng sagde et eller andet, som på den ene eller anden måde kunne forløse en stemning. Men han var aldrig bare et slotsmøbel eller en håndtaske. Han var noget. Video: AFP, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BBCs væg til væg-dækning af prins Philips død er ikke faldet i god jord blandt britiske tv-seere, der hellere ville bruge fredag aften på finalen i »Masterchef« og andre i forvejen planlagte programmer.

Programmerne måtte udgå for at gøre plads til forudproduceret indhold om den afdøde prins, der var gift med dronning Elizabeth i mere end 70 år, og resten af den kongelige familie.

Mængden af klager var så massiv, at BBC kort efter prinsens død så sig nødsaget til at oprette en onlineklagemulighed dedikeret klager over programmerne om prinsen, og kanalens beslutning om at afsætte 24 timers tv dedikeret prins Philip, der sov stille ind om morgenen 9. april.

BBC valgte søndag aften at lukke for klagemuligheden efter kritik og et dalende antal klager, oplyser kanalen ifølge The Guardian.

Tv-stationen vil ikke oplyse, hvor mange klager den har modtaget, men ventes at offentliggøre en rapport over klagerne onsdag.

Utilfredsheden i BBCs dækning kommer til udtryk i de ugentlige seertal. Seks procent færre seere så med fredag på BBC One, der svarer til DR1 i Danmark, i forhold til seertallene for den foregående uge, viser en analyse fra Deadline.

Helt så billigt slap BBC Two ikke. Kanalen mistede to tredjedele af sit publikum, med et gennemsnit på kun 340.000 personer i tidsrummet mellem klokken 19 og 23 fredag aften.

Netværket ITV, der også sender tv-programmer, oplevede ligeledes et fald i seertallet, efter at kanalen droppede de planlagte programmer fredag aften for i stedet at sende en hyldest til den afdøde prins Philip. 1,34 millioner fulgte fredag med på ITV sammenlignet med 3,39 millioner ugen forinden.

BBC beskyldes for en »nordkoreansk dækning« af prinsens død, skriver blandt andre forfatter og tidligere minister Chris Mullin på Twitter.

»BBC begår en stor fejl med sin nordkoreanske dækning af prins Philip. Kan kun fremmedgøre flere licensbetalere på et tidspunkt, hvor BBC har brug for al den offentlige støtte, stationen kan få.«

Prinsens død kommer kort efter et berømt interview givet af Meghan Markle og prins Harry til Oprah Winfrey, hvori parret fortæller, at de oplevede racisme i kongehuset. En kritik, der endnu engang har sendt rystelser gennem det britiske kongehus.

Prins Philip forventes at blive begravet ved en mindre privat ceremoni lørdag 17. april, hvor offentligheden er anbefalet ikke at møde op grundet coronarestriktioner.

BBC har endnu ikke offentliggjort planerne for dækningen af begravelsen – og hvorvidt en onlineklageformular på ny vil blive oprettet.