Avisforsider efter Johnsons ydmygende nederlag: »Der venter dig en særlig plads i historien«

Flere britiske aviser kritiserer højesterets dramatiske afgørelse. Her er et overblik.

British Prime Minister Boris Johnson speaks during the 74th session of the United Nations General Assembly on September 24, 2019 at the United Nations Headquarters in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNES EISELE

Gæt selv, hvis ansigt der indtager samtlige britiske avisers forside her til morgen?

Boris Johnsons naturligvis.

Aviserne er dog ikke enige i deres udlægning af, hvordan gårsdagens dramatiske afgørelse i højesteret skal fortolkes.

Der er de aviser, der fokuserer på, hvor stort det er, at retten nu har slået fast, at landets premierminister brød loven, da han hjemsendte parlamentet i ugevis, kort før Storbritannien står til at glide ud af EU.

Og så er der de aviser, som mener, at højesteret har handlet ude af trit med det flertal af britiske vælgere, som i 2016 stemte for Brexit. I den sidste lejr finder vi blandt andet den EU-skeptiske Daily Express.

»Ulovligt?« spørger avisen på forsiden. »Hvad er der lovligt i at nægte 17,4 millioner deres Brexit.«

Avisen minder også læserne om »ikke at glemme, at Storbritannien stemte for at forlade EU for 1.189 dage siden.«

Den pro-konservative avis The Telegraph skriver også om bekymringen for, at et snarligt Brexit nu kan blive vanskeligere at opnå. De citerer Boris Johnson på forsiden.

»Lad os ikke være i tvivl, der er massevis af mennesker, som gerne vil komme i vejen for Brexit.«

Tabloidavisen Daily Mail spørger på forsiden: »Hvem styrer Storbritannien?«

Og i forsideartiklen er en skarp kritik af højesteret: »Siger domstolene, at de vil styre landet nu?«

Højesterets afgørelse i går betyder, at suspenderingen af parlamentet omgående er annulleret, og allerede i dag ved middagstid ventes parlamentsmedlemmerne at samles i Underhuset. Det er et ydmygende nederlag for Boris Johnson.

Daily Mirror, som altid har støttet Labour, har placeret en række portrætter af Storbritanniens kortest siddende premierministre på forsiden og gjort plads til Boris Johnson:

»Der venter dig en særlig plads i historien, premierminister,« skriver avisen.

Johnson har siddet på posten i 63 dage, og flere oppositionspartier kræver nu, at han trækker sig. Det vil gøre ham til den kortest siddende premierminister i landets historie. Johnson indikerer dog ikke umiddelbart selv, at han planlægger at træde tilbage efter gårsdagens afgørelse.

»Premierministeren flyver tilbage til kaos,« skriver The Times.

Johnson var i New York for at deltage i FNs generalforsamling, da dommen blev afsagt. Afgørelsen tvang ham til at forkorte sit besøg, og han er nu rejst hjem for at forsøge at håndtere det kaos, der har ramt ham.

The Guardians lyder: »Han vildledte dronningen, folket og parlamentet«

Avisen skriver også, at det var en trodsig premierminister, som modtog den ydmygende afgørelse. Til Reuters sagde han, at han er uenig i afgørelsen, men har tænkt sig at acceptere den. Han forventer, at det nu bliver sværere at lande en aftale med EU, der skal sikre, at Brexit kan blive gennemført inden 31. oktober.

»Og det er det, som vi arbejder på. Og for at være ærlig, så er det ikke blevet meget lettere efter alt det, der er sket i parlamentet og ved domstolene,« siger han ifølge Ritzau.