Arkæologer gør overraskende fund: Udsmykket med penisser

Et arkæologisk fund fra romerriget er dukket op i Essex i Storbritannien. Fundet er udsmykket med en stridsvogn, men det er ikke heste, der trækker vognen.

Et gammel romersk gryde er dukket op ved en byggeplads i Essex. Arkivfoto af en udgravning ved Pompeii i Italien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ciro Fusco/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som det så ofte er sket ved byggepladser, stødte håndværkernes værktøjer mod noget under udgravningen.

Denne gang var det en ældre gryde fra romerriget, håndværkerne fandt.

Undersøgelser viste ifølge The Sun, at fundet formentlig var mere end 1.900 år gammelt.

Det i sig selv var ikke en overraskelse, da romerne i mange år herskede over en stor del af det, der i dag er Storbritannien. Det var romerne, der i sin tid grundlagde London.

Den egentligt overraskelse var udsmykningen på gryden: En stridsvogn, der trækkes af fire erigerede penisser.

Fundet blev gjort på en byggeplads i landsbyen Kelvedon, hvor et større boligbyggeri finder sted. Gryden vil blive udstillet på byens lokale museum, Braintree Museum.

Eksperter vurderer, at gryden formentligt er blevet brugt af romerske soldater, og at fallossymbolerne har skulle ses som drillerier, når soldaterne har siddet rundt om ilden, skriver The Sun.

Imogen Gunn fra Arkæologisk og Antropologisk Museum ved University of Cambridge forklarer til avisen, at det ikke var unormalt at fallossymboler blev brugt i romerriget. De var ofte symboler på styrke, frugtbarhed og lykke.