Antisemitiske tilråb på gaden i Paris: Det er tid til selvransagelse i Frankrig

Filosoffen Alain Finkielkraut har tidligere støttet bevægelsen De Gule Veste, selv om han har lagt afstand til den mere radikale fløj. Lørdag blev han overfuset foran sit hjem.

»Folket i sin helhed kan ændre alt«, står der på demonstrantens skilt. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN DE ROSA

Han var en af Frankrigs få kendte intellektuelle, der i begyndelsen udtrykte forståelse og sympati for bevægelsen De Gule Veste, men i sidste uge sagde han, at demonstranterne »bryder ned uden hensyn til nogen eller noget«.

I weekenden vendte de så deres vrede mod ham.

Da Alain Finkielkraut, en af Frankrigs ledende essayister og kritikere, gik forbi en af De Gule Vestes demonstrationer, gav nogle af deltagerne sig til at råbe fornærmelser, der ses som antisemitiske, efter ham.

»Fascist!« råbte de. »Palæstina!« »Rejs hjem til Israel!« »Tel Aviv, skrid hjem til Tel Aviv!«

De Gule Veste fejrer bevægelsens tremåneders fødselsdag nær Paris' Triumfbue, 17. februar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN DE ROSA.

Mandag havde historien udviklet sig til endnu en episode af national selvransagelse udløst af den tilsyneladende vedholdende antisemitisme i Frankrig og bevægelsen De Gule Vestes udvikling fra en protest over forhøjede benzinpriser til voldelige gadeoptøjer tilsat åbenlyse trusler og hooliganisme.

Nogle politikere og intellektuelle fordømte andre for ikke tydeligt nok at tage afstand fra forhånelsen af Finkielkraut. Præsident Emmanuel Macron ringede personligt til ham for at give udtryk for sin vrede, men Macron afviste ved samme lejlighed at deltage i en march mod antisemitismen, som vil finde sted i Paris senere i dag.

Marchen, beskyldningerne og modbeskyldningerne er sammen med fornærmelserne selv et tilbagevendende fænomen i Frankrig, hvor indenrigsministeriet i sidste uge kunne rapportere om en 74 procents stigning i antisemitiske episoder.

Kritik i populært radioprogram

Emnets store følsomhed blev tydelig igen mandag, da ukvemsordene begyndte at regne ned over de offentlige figurer, som blev beskyldt for ikke at have taget tilstrækkeligt tydelig afstand fra overfaldet. Episoden kaster lys over en række lyssky elementer, som bobler lige under overfladen i et Frankrig, som er præget af offentlige spændinger.

Alain Finkielkraut er søn af en overlevende fra Auschwitz og medlem af det hæderkronede Académie Francaise. Men han er samtidig en skikkelse, der deler vandene. Hans synspunkter om politik og indvandring placerer ham langt mod højre i landets politiske spektrum.

Alain Finkielkraut. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOEL SAGET.

Ud over at give prøver på sin dannelse som kritiker med stor viden om fransk litteratur og filosofi har Finkielkraut det populære ugentlige radioprogram »Répliques«, hvor han raser over det, han opfatter som mangel på respekt for den traditionelle franske kultur i indvandrerkredse. Han taler også ofte om antisemitismen i Frankrigs muslimske forstæder.

Nogle af ukvemsordene, som lørdag blev rettet mod ham, kan måske forklares med disse standpunkter, selv om analytikere siger, at antisemitisme utvivlsomt også spillede en rolle. Bevægelsen De Gule Veste er tidligere blevet kritiseret for sin manglende mangfoldighed og for ikke at rette søgelyset mod den mangeårige fattigdom i Frankrigs immigrantforstæder, de såkaldte banlieues.

Et had til den herskende elite

Lørdag forlod Alain Finkielkraut sin bolig for at følge sin svigermor hjem efter en frokost, og de stødte på en demonstration af De Gule Veste nær hans hjem i Paris' Rive Gauche.

Amatørvideoer, som siden har været vist næsten i båndsløjfe på fransk TV, viser, hvad der så skete:

Adskillige i folkemængden genkendte Finkielkraut fra hans hyppige optrædener på TV og begyndte at råbe ukvemsord efter ham.

Én mand var særlig giftig. Han trak i sit sorte palæstinensertørklæde og råbte: »Frankrig tilhører os. Skide racist! Du er en hadprædikant, og du skal dø. Du kommer i helvede. Gud vil straffe dig, folket vil straffe dig. Skide zionist!«

Hensigten blandt nogle af de forsamlede var tydelig, siger Alain Finkielkraut.

»Jeg tror, at nogle af dem brændte efter at tæve mig sønder og sammen,« sagde han til TV-stationen LCI.

Udfaldene mod Finkielkraut kombinerer elementer af den traditionelle franske antisemitisme, som ligger dybt forankret i nogle af landets største forfatteres tanker og skrifter, med den såkaldt nye antisemitisme i landets muslimskdominerede forstæder.

»Det er en blanding af de to,« siger Laurent Joly, en af Frankrigs førende historikere og forskere i antisemitisme, som han har skrevet flere bøger om, og uddyber:

»Det er temmelig påfaldende, og det er første gang. Det er en slags hybridfænomen, en form for intellektuel forvirring.«

Fornærmelserne kombinerer antisemitisme, had til eliten og vrede over en række republikanske institutioner. Det giver den en påfaldende lighed med den politiske antisemitisme i slutningen af det 19. århundrede, mener Joly.

»Det er et had til den herskende elite,« vurderer historikeren.

Oversættelse: Lars Rosenkvist