Analyse: Ny italiensk regering er en lærestreg til Salvini – Merkel og Macron kan ånde lettet op, indtil videre

Femstjernebevægelsen er klar til at danne regering med socialdemokratiske ærkefjender fra Partito Democratico. Her er vinderne og taberne efter den overraskende alliance – med den højrenationale leder Matteo Salvini spidsen for de sidste.

Fungerende premierminister Giuseppe Conte lægger faderligt hånden på skulderen af Matteo Salvini under en parlamentsdebat. Førstnævnte har nu trukket det længste strå i magtkampen mellem dem og er klar til at danne en ny regrring.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Yara Nardi/REUTERS/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Matteo Salvini først i august aflivede regeringsamarbejdet med Femstjernebevægelsen (M5S), var det for at sikre sig »den fulde magt« – pieni poteri – som han med en Mussolini-parafrase formulerede det.

Tre uger senere sidder den højrenationale leder tilbage med en lang næse. Og en lærestreg om, at selv nok så komfortable flertal i meningsmålingerne ikke er noget værd, før de er omsat til stemmer og mandater.

Onsdag aften annoncerede M5S og det socialidemokratiske Partito Democratico (PD), at de er klar til at danne en ny regering med den fungerende premierminister, Giuseppe Conte, i spidsen.

En uhellig alliance mellem gamle ærkefjender, som de færreste – og da slet ikke Salvini – havde set komme for blot et par uger siden, og som efterlader en række sejrherrer og slagne – både i Italien og resten af Europa.

Taberne:

  • Matteo Salvini: Den højrenationale leder kan alligevel ikke gå på vandet i sine karakteristiske bermudashorts. Det kan godt være, at han med sin gadedrengestil har ført Lega fra sølle fire pct. i 2013 til en position som virtuel alfahan i italiensk politik. Men han forregnede sig, da gevinsten skulle hentes hjem. Og den slags bliver bemærket i Italien.

Matteo Salvini opsagde regeringsamarbejdet under sin såkaldte »beach tour« - en valgturne rundt på de syditalienske strande. Men den højrenationale leder forregnede sig.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ANTONIO PARRINELLO/REUTERS/Ritzau Scanpix.

  • Det højrenationale Europa: Salvinis nederlag er også en streg i regningen for de højrenationale kræfter – heriblandt Dansk Folkeparti – der sluttede op bag ham ved europaparlamentsvalget i maj. Uden den karismatiske italiener på plads i indenrigsministeriet begrænser deres regeringsmagt sig igen til Østeuropa.
  • Tvivlerne: Både i M5S og PD har fremtrædende ledere argumenteret imod at kaste sig i armene på ærkefjenden for at forhindre Salvini i at rydde bordet. Dels pga. ideologisk modvilje. Dels, og især, fordi regeringssambejdet blot udskyder den situation, det skal forhindre. Lega-lederen kan nu gå i nådesløs opposition med risiko for, at han får absolut flertal ved næste valg, advarer de.

Vinderne:

  • Giuseppe Conte: Den indtil for nylig ukendte jurist var tænkt som kransekagefigur i den forhenværende regering. Men han voksede med opgaven, og har det seneste halvandet år udviklet sig til et aktiv for sine sponsorer, M5S. Det er kendetegnende, at såvel USAs præsident, Donald Trump, som Microsoft-stifteren Bill Gates de seneste dage åbenlyst har støttet den italienske premierminister.

  • Det »gamle« Europa: For EU, anført af Angela Merkel og Emmanuel Macron, bliver det en lettelse at slippe af med Salvini –  både hvad angår den økonomiske politik og det betændte spørgsmål om migranterne i Middelhavet. Også en M5S/PD-regering vil forsøge at opnå det størst mulige finansielle råderum. Men det bliver formentlig uden provokationer i en i forvejen urolig økonomisk tid.
  • »Taburetklæberne«: Hos både M5S og PD støtter mange kun den nye regering af frygt for at miste deres mandat. I Femstjernebevægelsen stod store dele af parlamentsgruppen til at ryge ud, hvis der blev valg, pga. regler om, at man kun må sidde to perioder. I PD frygtede tilhængere af tidligere premierminister Matteo Renzi at blive udrenset. Næppe det bedste udgangspunkt for et samarbejde.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.