Analyse: Liberal forvirring i Sverige forstærker det politiske kaos

De to liberale partier vil alligevel ikke have noget med en ny socialdemokratisk ledet regering at gøre. Til gengæld kan de bane vejen for, at Sverige på onsdag får en blå finanslov med aftryk fra de sverigedemokrater, som de vil holde uden for politisk indflydelse.

Centerpartiets Annie Lööf vil hverken til højre eller venstre i regeringsforhandlingerne. Det kan betyde, at en socialdemokratisk ledet regering, som Centerpartiet gik til valg på at vælte, må finde sig i en blå finanslov med aftryk fra Sverigedemokraterna, som Centerpartiet gik til valg på at holde uden for politisk indflydelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: 11610 Stina Stjernkvist/TT/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De svenske politikere styrer mod et nyvalg. Det er den ene lære af mandagens foreløbige dramatiske højdepunkt i Sveriges politiske kaos gennem nu tre måneder. Den anden lære er, at man skal holde sig væk fra julesnapsen, hvis man skal holde rede på Sveriges liberale tvetydigheder og forviklinger.

Alternativt kan man bunde et par ekstra snapse ved frokosten og håbe på måske at få hovedet på omgangshøjde for bedre at forstå den svenske forvirring.

Kort sagt – og uden snaps – er status lige nu på den politiske hårdknude, at Sveriges største liberale parti, Centerpartiet, ikke vil noget. Liberalerna ved ikke rigtigt, hvad de selv vil. Socialdemokraterna vil det hele, men kan ikke noget uden de liberale, som ikke vil det samme som venstrefløjen. Og Moderaterna vil fortsat gerne, men kan fortsat ikke noget uden både Sverigedemokraterna og de liberale, og det vil de to liberale partier ikke vil være med til.

Dermed er det blevet endnu sværere at forestille sig en svensk regering og undgå, at krisen vil udløse et ekstravalg i utide.

»Jeg har prøvet alt det, jeg kan, og lidt til. Nu må andre partier også røre på sig,« sagde Centerpartiets leder Annie Lööf ifølge TT på et pressemøde.

Hun erklærede sig »virkelig skuffet« over Socialdemokraterna og sagde, at Centerpartiet vil stemme nej til en socialdemokratisk regering under Stefan Löfven ved en forventet snarlig afstemning i Riksdagen om den mulighed.

Lööf afsluttede med sit pressemøde flere dages intense forhandlinger med Socialdemokraterna og rumlerier om et regeringssamarbejde på tværs af rød og blå blok. Liberalerna har imens debatteret internt frem og tilbage og sluttede derefter, som ved tidligere lejligheder, op om den linje, Centerpartiet har lagt.

I forvejen har Centerpartiet og Liberalerna stemt imod et bud på en regering under ledelse af Moderaternas Ulf Kristersson.

Løsningen – som Lööf antyder– kunne være, at Moderaterna og Socialdemokraterna finder sammen i den brede koalitionsregering. De vil være tæt på at have flertal og med handlemuligheder til begge sider. Men den mulighed har de to store partier hidtil på det bestemteste afvist. Det kunne koste Centerpartiet indflydelse, men Lööf har måske skævet til Tyskland, hvor de modvillige regeringspartier styrtbløder med vælgeropbakning, mens De Grønne stormer fremad.

Forvirring kan vokse med blå finanslov

Allerede på onsdag kan de liberale partier gøre forvirringen endnu større. Her skal Riksdagen vedtage en finanslov. Det nuværende svenske forretningsministerium med Socialdemokraterna og Miljöpartiet har fremlagt et nødbudget.

Men Moderaterna og Kristdemokraterna stiller med en alternativ finanslov. Den kan blive vedtaget frem for regeringens forslag, hvis de to liberale partier som bebudet stemmer blankt. Og hvis Sverigedemokraterna som bebudet stemmer for det borgerlige forslag. Moderaterna afviser, at der har været samtaler med Sverigedemokraterna, der til gengæld påpeger, at forslaget ser ud til at være afstemt med Sverigedemokraternas ønsker.

I så fald – og nu kan snapsen måske hjælpe lidt til – vil Sverige fortsat have en regering under ledelse af Löfven, som de to liberale partier gik til valg på at vælte. Og den røde regering skal udføre en blå finanslov med klare aftryk fra Sverigedemokraterna, som de to liberale partier gik til valg på at holde helt uden for politisk indflydelse.