Analyse: Britisk regeringsrokade løb af sporet – Boris Johnson strammer grebet

Efter en dramatisk udskiftning af den britiske finansminister sidder der nu en særdeles magtfuld rådgiver med 364 folkevalgte konservative politikere under sig.

 
Den britiske finansminister Sajid Javid trak sig efter uenighed med Boris Johnson.

Boris Johnsons regeringsrokade blev uventet dramatisk. På forhånd var budskabet, at der ikke ville ske de helt store ændringer i den regering, der blev dannet 24. juli sidste år. Der ville blive strammet endnu mere op på Brexit-linjen.

Det var vigtigt at finde en person til at stå i spidsen for klimakonferencen COP26 i Glasgow. Kønsbalancen i regeringen kunne blive et emne, fordi flere kvindelige ministre var på vippen. Pludselig kørte det så helt af sporet. Den vigtigste ministerpost efter Boris Johnson stod for fald og overskyggede alt andet.

Men måske gik det slet ikke så galt for Boris Johnson, som det så ud, da finansminister Sajid Javid efter kun 204 dage i stillingen smækkede med døren til 11 Downing Street. Finansministerens officielle bolig ligger lige ved siden af premierministerens bedre kendte Number 10 og understreger både praktisk og symbolsk, at det er den næstvigtigste position i en britisk regering.

Eller var. Boris Johnsons særlige rådgiver synes netop endegyldigt at have bevist, at han i virkeligheden er den mægtigste person efter premierministeren i britisk politik – selv om han i modsætning til 365 konservative politikere ikke blev stemt ind af vælgerne ved partiets historisk gode valg i december.

Den magtfulde Dominic Cummings kommer vi tilbage til. Vi begynder med Sajid Javid, hvis afgang var det store chok i en regeringsrokade, hvor de fleste sværvægtere fik lov at blive siddende som ministre.

Minister bliver sat under administration

Den 50-årige Sajid Javid, søn af immigranter fra Pakistan og med en far, der var buschauffør, havde kæmpet sig helt frem i de konservative rækker. Han havde købt Boris Johnsons Brexit-retorik, og han fremførte regeringens planer om at bruge rigtigt mange statslige penge for at tækkes vælgerne, selv om han er kendt for en væsentligt mere påholdende konservativ holdning til statslig indblanding i økonomien.

Han havde i tiden som minister haft flere kontroverser med Boris Johnson og især Dominic Cummings, der uden Sajid Javids vidende fyrede en af eks-finansministerens toprådgivere på stedet. Men da finansministeren fik at vide, at hans rådgiverhold i fremtiden skulle styres og udpeges fra premierministerkontoret, blev det åbenbart for meget.

Den indblanding i sin ministerrolle vil den nyudnævnte finansminister og relativt uerfarne politiker 39-årige Rishi Sunak derimod tilsyneladende godt acceptere.

Og så er vi fremme ved Dominic Cummings og en ministerrokade, der måske, måske ikke løb af sporet, men hvor det politiske hovedmål så ud til at blive opnået.

Nogle politiske iagttagere mener, at Sajid Javid måske helt bevidst blev præsenteret for et tilbud, som den erfarne politiker ikke kunne acceptere. Og hvis han havde accepteret det, havde Dominic Cummings og Boris Johnson alligevel fået det, som de ville.

Dominic Cummings var ikke på valg i december, og han fik ingen ministerpost torsdag. Men som Boris Johnsons særlige rådgiver nævnes han mere og mere som den næstmest magtfulde person i britisk politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Dawson/Reuters/Ritzau Scanpix.

»Det handler kun om magt«

Som BBCs seniorkorrespondent i Westminster, Vicki Young, udtrykte det, »handler det kun om magt, og hvor magten ligger«, mens det normalt magtfulde finansministerium er blevet stækket:

»Det her var tydeligvis en måde for »Nummer 10« at sige, at vi ønsker at tage kontrollen.«

Flere iagttagere af britisk politik var torsdag i vildrede. Politisk kommentator hos Financial Times Robert Shrimsley konstaterede, at »ingen premierminister ved sine fulde fem« mister sin finansminister ved et tilfælde. Redaktør for The Sunday Telegraph, Allister Heath, advarede Boris Johnson mod at »flirte med et skatteangreb på velstand«, som han mener at kunne se i Dominic Cummings' støbeske.

Men ingen synes helt sikre på analysen af dramaet. Ud over at rådgiver Dominic Cummings har demonstreret mere magt end de 364 folkevalgte konservative i hierarkiet under Boris Johnson. Og at premierministeren og rådgiveren nåede deres mål og nu kan styre Brexit-processen helt, som de ønsker det.

Næste drama kan komme, når den nyindsatte Rishi Sunak om mindre end en måned skal præsentere regeringens nye finanslovsforslag.

Uffe Taudal er Berlingskes Brexit-korrespondent