Amatørdykkere samlede skrald på havets bund. Så glimtede noget værdifuldt i sandet

De to spanske amatørdykkere var egentlig bare ude at snorkle for at samle skrald på havets bund. Men turen skulle ikke kun blive moralsk berigende. I det klare spanske vand gemte sig nemlig en antik skat.

Der ventede de to amatørdykkere en værdifuld overraskelse på bunden af Middelhavet. Nu har de lokale myndigheder overtaget det dyrebare fund. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to spanske amatørdykkere Luis Lens og César Gimeno tog i sidste måned på, hvad der skulle have været en afslappende ferie til den historiske spanske kystby Javea.

Byen, der ligger på Spaniens østkyst ved det azurblå Middelhav, var den perfekte feriedestination for de to dykkerentusiaster.

De trak derfor i våddragterne, tog dykkermaskerne på og begav sig ud i bølgerne for at samle affald op fra havets bund.

Men bedst som affaldsindsamlingen var gået i gang, opdagede Lens noget glimte fra en sten i sandet. Hvad han selv gik ud fra, måtte være en 10-cents mønt, viste sig i virkeligheden at være en antik romersk guldmønt muligvis fra barbariske besættere for omkring 1.500 år siden.

Se billederne af dykkernes fund her:

Gemt af en rig godsejer

De to amatørdykkere fandt i alt otte antikke guldmønter, hvorefter de hev fat i de lokale myndigheder. Et hold arkæologiske forskere fra Alicantes universitet rykkede derfor selv ud til lokationen og opdagede her yderligere 45 mønter.

Ifølge en pressemeddelelse fra universitetet er de antikke mønter i så god stand, at man kunne se indgraveringerne i dem, og dermed lokalisere hvor og hvornår de stammede fra.

Tre mønter daterede tilbage til den romerske kejser Valentinian den 1.s storhedstid, syv mønter til Valentinian den 2., 15 fra Theodosius den 1., 17 fra Arcadaius, ti fra Honorius, og én af mønterne kunne ikke identificeres.

»Det er meget signifikant,« forklarede Jaime Molina Vidal, professor i antik historie ved Alicantes universitet og leder for holdet af undervandsarkæologer, torsdag til CNN:

»De er enormt værdifulde.«

Vidal uddybede, at mønterne højst sandsynligt er blevet placeret på havbunden af en rig godsejer, der har forsøgt at gemme dem fra barbarerne, som for 1.500 år siden invaderede det vestlige romerrige. Ifølge Vidal er godsejeren muligvis afgået ved døden, inden han har kunnet hive dem op af vandet igen.

Udover mønterne har dykkerne fundet tre søm, sandsynligvis af kobber, samt opløste rester af hvad der kunne have været en kiste.