Afgørelsen: Her er de to mænd, som skal kæmpe om magten i Storbritannien

I sidste uge var de 12 kandidater. Nu er de to – og Boris Johnson fik lige præcis den modkandidat, han gerne ville have. Nu ryger de ud til afstemning blandt de 150.000 konservative partimedlemmer, som overvejende er hvide, ældre mænd.

Her er de to mænd, som skal kæmpe om at blive briternes næste premierministre. Billedet er fra den modløse TV-debat tirsdag aften, og det fanger dem ikke i det mest inspirerende øjeblik – til venstre tidligere udenrigsminister Boris Johnson, som kigger på uret og sikkert håber, at debatten snart er forbi, og til højre nuværende udenrigsminister Jeremy Hunt, som ikke ser mere interesseret ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeff Overs/BBC/Ritzau Scanpix

Boris Johnson fik den modkandidat, som han gerne ville have.

Johnson havde været bange for at få en kandidat, som var for disruptiv eller for indædt, men får nu en modstander, der for britisk politik er, hvad Bendt Bendtsen var for dansk politik.

Modkandidaten bliver udenrigsminister Jeremy Hunt, besluttede den konservative gruppe i en meget snæver afgørelse torsdag aften.

Boris Johnson løb med over halvdelen af de 313 stemmer i den konservative gruppe – Jeremy Hunt fik 77 stemmer, mens Michael Gove fik 75. Dermed skilte kun to stemmer de konservative rivaler.

Og Johnson vil uden tvivl være lettet over ikke at skulle op mod Michael Gove, som ud over at være en blændende debattør også er berygtet som lige så meget af en rænkemager som Johnson selv. Læg dertil, at de to er personlige uvenner og ikke har et godt ord om hinanden.

»Det ville have været et psykodrama af et opgør,« som analytikeren Beth Rigby fra Sky News konstaterede.

i 2016 var de rigtigt gode venner, og sammen stod de bag den kampagne, som fik briterne til at stemme sig ud af EU. Billedet viser et pressemøde med dem i 2016. Nu er venskabet røget sig en tur – det fyger med giftige bemærkninger mellem lejrene – og hvis Gove havde vundet, ville det være blevet et »psykodrama«. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFAN ROUSSEAU.

Men det bliver det ikke. Nu bliver det i stedet Johnson mod Hunt, og de skal kæmpe om 150.000 konservative partimedlemmers stemmer og blandt andet deltage i knap 20 debatmøder for medlemmerne rundt om i landet.

22. juli forventer partiet at kunne udråbe en vinder og dermed en ny partiformand og premierminister.

Fire grunde til Johnson

Umiddelbart er Boris Johnson storfavorit til at vinde medlemsafstemningen. Af fire grunde.

For det første har han størst navnegenkendelse. Alle partimedlemmer kender Boris Johnson; nogle af dem skal først nu til at google Jeremy Hunt.

For det andet surfer Johnson på partiets utilfredshed med Theresa May og hendes regering. Ved valget til Europa-Parlamentet i sidste måned stemte kun 19 procent af de konservatve medlemmer på deres eget parti, mens flere end 60 procent stemte på Brexit Party. Der er tale om en historisk mistillidserklæring fra medlemmerne til deres eget parti og deres egen regering. Jeremy Hunt har siddet i den regering, han har tjent den loyalt, og han har talt for Theresa Mays EU-skilsmisseaftale og -strategi. Boris Johnson har ikke. Han er protestkandidaten.

For det tredje passer medlemsdemografien som hånd i handske med Johnsons linje. Han har siden sin regeringsfratrædelse i sommeren 2018 lanceret sig som en britisk Trump, og han har blandt andet, ifølge Buzzfeed, ført samtaler med Donald Trumps gamle chefideolog, den selverklærede højrepopulist Steve Bannon. Den konservative medlemsdemografi er da også en meget trumpsk demografi – 71 procent af medlemmerne er mænd, 97 procent er hvide, 44 procent er over 65 år, og op mod trefjerdedele af dem går ind for et benhårdt Brexit.

Vil ofre alt for Brexit

Herunder: Målingen hos The Times. De konservative græsrødder vil ofre hele rigets arvesølv til gengæld for Brexit.

For det fjerde har Boris Johnson i formandsopgøret ført sig som den benhårde brexiteer, mens Jeremy Hunt er en tidligere remainer, og i kampagnen har talt mere for et forhandlet Brexit 31. oktober 2019 frem for et no deal-Brexit.

Og medlemmerne vil i den grad have et hårdt Brexit. The Times spurgte dem i denne uge, hvilken pris de er villige til at betale for at gennemføre Brexit, og de vil stort set ofre alt andet for Brexit.

63 procent svarede, at de vil acceptere, at Brexit betyder, at Skotland forlader Det Forenede Kongerige; 61 procent svarede, at de vil acceptere »betydelig økonomisk skade«, 59 procent, at de vil acceptere, at Nordirland forlader Det Forenede Kongerige, mens 54 procent svarede, at de vil acceptere, at Brexit ødelægger det konservative parti.

Med andre ord: Det er Boris Johnsons demografi. Det er præcis de mennesker og de holdninger, som han har anvendt det seneste år på at markedsføre sig til – og derfor er han storfavorit.

Poul Høi er Berlingskes korrespondent i Storbritannien