Åbent brev til svensk regering: Skærp restriktionerne nu

Et stort antal svenske forskere er gået sammen om et åbent brev med kritik af den svenske sundhedsstyrelse og de fortsat åbne skoler og restauranter. Der er brug for forholdsregler, indtil der er bedre overblik over situationen, lyder det. Imens stiger antallet af indlæggelser og dødsfald dramatisk i Stockholm.

 
Fredag den 20. marts gjorde rigspolitichef Thorkild Fogde det klart, at danskerne fortsat er for dårlige til at holde afstand. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske regering må træde til. De svenske sundhedsmyndigheder har besluttet, at det er vigtigt at holde skoler og restauranter åbne og holde samfundet i gang. Men regeringen bør begrænse den sociale kontakt mellem mennesker for at kunne styre smittespredningen.

Sådan lyder opfordringen i et brev til regeringen underskrevet af 2.000 svenske forskere ved landets videregående uddannelser. Der har tidligere været kritik af den svenske sundhedsstyrelses »afslappede« linje, men det er første gang, at en større gruppe forskere åbent kritiserer styrelsens vurderinger.

»Vi ønsker, at regeringen tager det her til sig,« siger Olle Kämpe til det svenske nyhedsbureau TT.

Han er forsker i immunologi ved Karolinska Institutet og er medunderskriver af brevet.

»Jeg sidder med den følelse, at de vil sprede smitten for at skabe immunitet, men det er ganske kynisk, for der kommer til at være en pris at betale i form af hundredvis, om ikke tusindvis, af liv,« siger han.

»Indtil vi får et bedre overblik over situationen, tror jeg, at det er en god idé at lukke skoler, restauranter og underholdningsbranchen.«

Skiller sig ud i Europa

Den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, har tidligere afvist forskerkritik med, at styrelsen har den mest vidtgående kompetence inden for emnet i Sverige.

Folkhälsomyndigheten har fra udbruddets begyndelse holdt fast i reglen om, at kun forsamlinger på op til 500 personer er tilladt. På det tidspunkt var Danmarks loft på 1.000 personer. Nu er det ti, og regeringen forbereder sig på at sænke det til to.

Lande som Tyskland, England og Norge er på linje med Danmark, mens der i Frankrig og Spanien er decideret udgangsforbud.

»Vi er et af de lande i verden, der har indført de mest lempelige restriktioner. Egentlig vil vi, der har skrevet under, bare opfordre regeringen og myndighederne til at følge anbefalingerne, der findes internationalt, som WHO har offentliggjort, og som de fleste lande følger,« siger Sten Linnarsson, professor i molekylærbiologi ved Karolinska Institutet, til Dagens Nyheter.

Svenskerne har i langt højere grad end danskerne fået lov til at bibeholde en nogenlunde normal hverdag under virusepidemien. Det vækker bekymring hos nogle svenskere, der mener, at myndigheder og regering løber en stor risiko. Her er det svenskere gardere ved slottet i Stockholms centrum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Scanpix/Ritzau.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har kraftigt opfordret til, at man tester, opsporer smittekæder og isolerer. I langt højere grad, end Sverige og også Danmark har gjort det. Men WHOs virusekspert Bruce Aylward har i et nyligt interview til journalisten Susanne Sayers på POV International kaldt det »selvskade« at lukke samfund ned.

WHO-eksperten mener, at de hårde tiltag vil skabe problemer, fordi der er grænser for, hvor længe landenes økonomier og befolkninger kan holde til restriktionerne.

Krisesituation i Stockholm

Sideløbende med forskernes brev oplever Stockholm en eksplosion i antallet af døde og patienter med brug for intensiv behandling. Det seneste døgn døde 18 personer, og i hovedstadsområdet var der torsdag morgen 65 personer indlagt på intensiv, 17 flere end dagen før.

»Stormen er her. Vi ved ikke, hvor voldsom den bliver, men vi er midt i den,« sagde sundhedsdirektør i Region Stockholm Björn Eriksson på et pressemøde onsdag aften.

En kraftig stigning af patienter i regionen var ventet sidste weekend, men udeblev. Om den nuværende situation i Stockholm kan håndteres eller løber løbsk, kan definere, hvorvidt den svenske linje holder, eller om den var en alvorlig fejlvurdering.

Den kontroversielle svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, har i høj grad stået for den markante svenske linje i smittebekæmpelsen. Han sagde på onsdagens pressemøde, at situationen var »stabil«. Torsdag vil han ikke direkte kommentere den kritiske situation i hovedstadsområdet.

»Vi må først høre med Stockholm for at få styr på, hvad de ser, som vi ikke ser. Så vi ikke vakler frem og tilbage. Det ville virke helt forkert,« sagde han torsdag morgen til TT.

I et skriftligt svar til det kritiske brev fra den svenske forskerverden siger den svenske socialminister, Lena Hallengren (S), til TT, at regeringen har tillid til den svenske sundhedsstyrelse:

»Jeg noterer mig, at der er mange diskussioner i gang om, hvordan vi skal bekæmpe smitten på bedste måde, og jeg byder engagementet velkommen i det her vigtige spørgsmål. Vores arbejde baserer sig på ekspertmyndighedernes vurderinger, i særdeleshed Folkhälsomyndighetens.«