»63 minutters ødelæggelse« og »historisk ydmygelse«: Her er de britiske avisers reaktioner på Mays rædselsaften

Onsdag morgen bliver Theresa May og hendes regering slagtet på forsiderne af de britiske aviser.

En anti-EU, proBrexit-demonstrant fra kampagnegruppen »Leave Means Leave« protesterer foran Houses of Parliament i London, hvor Theresa May tirsdag aften led store nederlag. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS

Theresa May havde en katastrofal tirsdag aften i det britiske parlament. Her led hun to historiske nederlag, som betyder, at hun nu har tabt kontrollen over Brexit.

Først vedtog parlamentet med stemmerne 311 mod 293 en erklæring om, at regeringen havde handlet i foragt for parlamentet – for første gang i Storbritanniens historie.

Dernæst besluttede parlamentet reelt at overtage Brexit-dagsordenen fra premierministeren. Tirsdag ventes et flertal at stemme nej til den skilsmisseaftale, som Theresa May har aftalt med EU. Og herefter kan parlamentsmedlemmerne nu selv beslutte, hvad der herefter skal se.

(Læs mere om, hvad de to nederlag vil betyde i denne analyse fra Poul Høi.)

De britiske aviser lægger bestemt ikke fingre imellem, når de skal forklare læserne, hvor slem situationen er for Theresa May.

»63 minutters ødelæggelse«, står der på forsiden af tabloidavisen Daily Mirror, som skriver, at Theresa Mays »lederskab hænger i laser«.

The Guardian skriver i deres overskrift, at May nu »vakler fremad«. Og i forside-artiklen hedder det, at premierministerens tale i parlamentet nærmere lød som en kladde til hendes egen politiske dødsannonce. Avisen spekulerer i, hvor længe Theresa May kan overleve som premierminister.

En af de få aviser, som stadig ønsker, at Storbritannien skal gennemføre en hård Brexit – et farvel til EU uden skilsmisseaftaler – er The Telegraph. Avisen kalder tirsdag »Dagen hvor May tabte kontrol« og mener, at der var tale om »historisk ydmygelse«.

Daily Express, som også går ind for Brexit, henvender sig direkte til Leave-vælgerne og skriver, at »DIN demokratiske stemme nu er i fare, efter skamløse parlamentsmedlemmer har igangsat et kup mod de 17,4 millioner vælgerne, som stemte for at forlade EU.«

Det store erhvervsmedie Financial Times hæfter sig i modsætning til de øvrige avisforsider ved, at det nu virker usandsynligt, at Storbritannien ender helt uden en aftale – og dermed i en hård Brexit. Det skyldes, at parlamentet efter gårsdagens afstemninger nu vil have mulighed for at stemme for en plan B uden om Theresa May og regeringen.