320 skudepisoder i Sverige i løbet af et år: 41 dræbte

En dyster statistik over antallet af skudepisoder og skuddræbte i 2019 viser, at der trods en storstilet politiindsats fortsat er store problemer med grov vold og bandekriminalitet i Sverige. Selv om volden har bredt sig til mindre byer og det nordlige Sverige, synes udviklingen dog at gå den rette vej.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om der er fremgang til det bedre at spore, er statistikken over svenske skuddrab og skudepisoder i 2019 dyster læsning for ikke kun borgere i Malmø, men også for alle andre svenskere.

Mange svenskere – og mange danskere – har formentlig indtrykket af, at skudepisoder er hverdagskost på den anden side af Øresundsbroen. Og dette indtryk svarer desværre nogenlunde til virkeligheden, viser en ny opgørelse over registrerede skudepisoder.

En markant optrappet indsats fra politiet har endnu ikke sat sig spor i antallet af skuddrab, og alt imens breder den grove vold sig også til mindre byer og til Nordsverige.

320 registrerede skudepisoder var der i Sverige i løbet af de 365 dage i 2019, viser opgørelsen fra det svenske nyhedsbureau TT. Årets sidste skuddrab fandt sted nytårsaften i Rinkeby nordvest for Stockholm.

Færre dræbte i Malmø

I alt blev der i Sverige i 2019 registreret 41 skuddrab, oplyser TT, hvilket svarer til antallet af dræbte årene før. Drabene i 2019 fordeler sig over hele landet, mens Stockholm-området med 16 skuddræbte og Sydsverige med ti skuddræbte skiller sig ud.

Alligevel hæfter politiet i Malmø sig ved, at statistikken indeholder lyspunkter for den voldsplagede by. Med syv dræbte og 37 skudepisoder i Malmø politikreds er der tale om et fald i forhold til sidste år, hvor der var 47 skudepisoder og 12 dræbte i byen.

Skudepisoderne i 2019 er ifølge Malmøs politi det laveste antal de seneste seks år. Også antallet af sprængninger i Malmø foretaget af kriminelle er lavere end antallet i både 2017 og 2018.

Politichef Mattias Sigfridsson fra Malmøs politi erkender, at Malmø fortsat har store problemer.

»Vi er ikke tilfredse. Der er fortsat meget at gøre. Det er for tidligt at konkludere, at det går den rigtige vej, men vi ved, hvad vi vil opnå, og vi tror, at det vil ske,« siger Mattias Sigfridsson til TT.

Han erkender, at statistikken endnu ikke kan afdække, hvor stor en rolle den øgede politiindsats spiller, men påpeger også, at Malmøs politi i løbet af året har fået fængslet en »række ledende personer og mere eller mindre har opløst et par kriminelle netværk«. Desuden beslaglægger Malmø Politi våben »næsten hver anden dag«, forklarer Mattias Sigfridsson.

Malmø Politi har tidligere oplyst til Berlingske, at store mængder våben er smuglet ind i Sverige fra Balkan – våben, der stammer fra borgerkrigen i Eksjugoslavien, og som altså nu er i omløb i de kriminelle miljøer.

Stor stigning i skudepisoder i nord

Den svenske regering har skærpet straffen for at være i besiddelse af våben, ligesom politiet har indledt en målrettet operation mod bandekriminalitet efter et drab på en ung kvinde med et spædbarn i armene og et andet drab på en 15-årig dreng i Malmø i efteråret.

At Sverige langtfra har fået situationen under kontrol, blev understreget, da svensk politi indførte en særlig nødsituation i forhold til bandevolden – et sikkerhedsniveau, som svenske myndigheder tidligere har udløst i forbindelse med terrorangreb.

Statistikken over skudepisoder og dræbte viser dog også, at den voldsplagede by Göteborg har halveret antallet af skudepisoder, mens to personer i den vestsvenske storby er blevet dræbt af skud. I Stockholm var der ganske vist færre skudepisoder i løbet af 2019 i forhold til året forinden, men alligevel er flere blevet dræbt af skud.

Samtidig viser opgørelsen en bekymrende stigning i tilfælde af grov voldskriminalitet uden for de større byer. I Nordsverige er antallet af skudepisoder således steget markant fra tre episoder i 2017 til 28 i 2019. Ikke alle skudepisoder bliver sat i forbindelse med bandekriminalitet, men svensk politi oplyser til TT, at Sverige også uden for de større byer i stigende omfang står over for anvendelsen af skydevåben og sprængstoffer.

Danmark oplevede i 2016 en eskalering i antallet af skudepisoder med relation til rocker- og bandekonflikter. I den forbindelse opgjorde Danmarks Statistik, at der var tale om 54 rocker-/banderelaterede skudepisoder mod henholdsvis 16 og 17 i årene forinden.