18-årig gik til angreb med kødøkse og bekræftede frygten for ny terror under retssagen om attentatet mod Charlie Hebdo

Angrebet fandt sted uden for satiremagasinet Charlie Hebdos tidligere adresse i det centrale Paris. Det kommer efter trusler om ny terror i forbindelse med retssagen om massakrerne mod Charlie Hebdo og et jødisk supermarked, der blev indledt tidligere på måneden.

En videooptagelse, som nyhedsbureauet AFP har haft adgang til, viser civilklædte franske politifolk omkring en af de formodede gerningsmænd til fredagens attentat i området nær satiremagasinet Charlie Hebdos tidligere redaktion i det centrale Paris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Laura Cambaud/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ret beset kom det ikke for alvor bag på nogen, da en eller flere gerningsmænd fredag ved middagstid gik til angreb med kødøkser i det centrale Paris.

Den franske hovedstad har været i højeste alarmberedskab, siden retssagen om terrorangrebene på Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i 2015 blev indledt for et par uger siden.

I særdeleshed efter at satiremagasinet i den forbindelse valgte at genoptrykke de vittighedstegninger af profeten Muhammed, der blev brugt som begrundelse for at udføre massakren på ti af Charlie Hebdos redaktionsmedlemmer.

Det initiativ har udløst nye trusler. Heriblandt nogle, der var så alvorlige, at politiet for nylig så sig nødsaget til at evakuere Charlie Hebdos personalechef fra hendes hjem for at forebygge et nyt attentat.

Det er således næppe tilfældigt, at fredagens angreb fandt sted tæt ved den adresse i Paris' 11. arrondissement, hvor satiremagasinet tidligere havde til huse, og hvor massakren blev gennemført i 2015. Eller at ofrene for fredagens angreb arbejder i mediebranchen.

Almindelige parisere deltog i forfølgelsen

Angrebet fandt sted omkring kl. 11.45, da en ung mand – muligvis med hjælp fra en medskyldig – gik løs på to ansatte fra produktionsselskabet Premières Lignes, der var gået ud på gaden for at ryge en smøg.

De to – en kvinde og en mand – blev hårdt såret af hug fra en kødøkse, der senere blev fundet tæt på gerningsstedet, samt muligvis også andre stikvåben. De er dog begge uden for livsfare, oplyste premierminister Jean Castex sidst på eftermiddagen.

Paris' borgmester, Anne Hidalgo, premierminister Jean Castex og indenrigsminister Gérald Darmanin ankommer til gerningsstedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Geoffroy van der Hasselt/AFP/Ritzau Scanpix.

Gerningsmanden og en mulig medhjælper blev arresteret kort efter angrebet, efter at adskillige almindelige parisere, der ifølge øjenvidner var bevæbnet med jernstænger, havde deltaget i jagten på dem.

Chefen for den franske anklagemyndigheds særlige antiterrorenhed, der straks fik ansvaret for efterforskningen, oplyste kort efter, at gerningsmanden er 18 år. Samt at han har indrømmet angrebets terrorkarakter.

Han er ifølge flere medier af pakistansk oprindelse og har tidligere været anholdt for ulovlig våbenbesiddelse. En 33-årig mand er anholdt, efter at han blev set sammen med den 18-årige. Men hans deltagelse i attentatet kunne i første omgang ikke bekræftes.

»Jagt på islamismen«

Kort efter at Frankrigs efter al sandsynlighed seneste terrorangreb blev kendt, begyndte reaktionerne fra ledende politikere at strømme ind.

Paris' socialistiske borgmester, Anne Hidalgo, fordømte »det foragtelige attentat«.

Venstrefløjslederen Jean-Luc Mélenchon, der kritiseres for manglende opbakning til Charlie Hebdo i debatten om ytringsfrihed, kaldte angrebet »infamt«, mens tidligere præsident François Hollande betegnede det som »endnu et anslag mod Republikken«.

Marine Le Pen, der leder det højrenationale Rassemblement National, satte angrebet i forbindelse med Frankrigs udlændingepolitik.

»Hvor mange ofre kunne være undgået med stramninger af vores migrationspolitik, med systematisk udvisning af illegalle og jagt på islamismen? Nu må det være slut med den politiske slendrian,« skrev hun på Twitter.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa