17-årig fik mild dom for drabsforsøg. Nu er han anholdt for drab på svensk politimand

Sverige har været i oprør efter mordet på en ung politimand, og debatten om banders hærgen i de svenske byer har været hård. Selvom politiet nu har anholdt en person, stopper debatten næppe.

Stedet, hvor en svensk politimand onsdag blev dræbt, er fyldt med blomster. Fold sammen
Læs mere
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det svenske politi i Göteborg har anholdt en 17-årig mand fra byens berygtede område, Biskopsgården.

Dermed er en omfattende politijagt foreløbig indstillet, efter at en politimand blev dræbt af skud i bydelen onsdag aften.

Den anholdte 17-årige, som er bandemedlem, er tidligere straffet i 2020 for at have forsøgt at dræbe en person fra en anden bande i en sporvogn, men han slap med en mild dom på grund af sin alder.

Og netop denne begivenhed har ifølge politiet dannet rammen for mordet på den svenske politimand, som sammen med en kollega kom kørende på en scooter ind i området for at tale med banderne.

Han ankom, samtidig med at den 17-årige opdagede, at hans tidligere »offer« fra sporvognen sammen med andre fra en konkurrerende bande befandt sig i nærheden og åbnede ild, men ramte politimanden i stedet.

Göteborgs politichef, Erik Nord, siger, at han går ud fra, at morderen ikke var ude efter den 33-årige politimand. Teorien er, at han havnede midt i et opgør i »underverdenen«.

Politimanden var velkendt i området for sit arbejde med at mægle mellem de forskellige bander, og han var netop på vej ind i området for at tale med bandemedlemmer sammen med en kollega.

Drabet på den unge betjent har sendt dybe rystelser langt ind i den svenske riksdag, og befolkningen kræver øjeblikkelig handling for at få standset de mange bandeopgør, der finder sted i ghettoerne i mange svenske byer. Sverige befinder sig i disse uger i en særdeles usikker politisk situation, hvor Stefan Löfven arbejder på at samle flertal for en ny regering.

Den 17-årige etniske baggrund nævnes ikke i svenske medier, men politiet har tidligere beskrevet ham som mørk i huden.