10 millioner borgere trykker næserne mod ruden. Hvorfor må vi ikke stemme?

En stor del af den tyske befolkning har slet ikke lov til at stemme ved søndagens valg til Bundestag. Nu kræver tusinder af indvandrere stemmeret, selvom de er statsborgere i andre lande. Stemmeret skal ikke følge statsborgerskabet, lyder det fra kritikerne.

Kosovo-kunstneren Alkent Pozhegu arbejder på at skabe et portræt af den aftrædende bundeskansler Angela Merkel. Man kan vel tillade sig at kalde ingredienserne, der bruges, for ganske usædvanlige. Det skabes nemlig ved at placere korn og frø i en sindrig konstruktion.    Fold sammen
Læs mere
Foto: ARMEND NIMANI/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er født i Tyskland, har læst på universitetet og betaler min skat som alle andre. Hvorfor må jeg så ikke stemme ved valget?«

De 83 millioner tyskere går til valg søndag, men omkring 10 millioner af borgere i Tyskland har ikke ret til at stemme.

De mangler det nødvendige, tyske statsborgerskab og det kræver kritikere nu ændret.

En af kritikerne er Esra Ayari, der er af tysk-tyrkisk afstamning og arbejder på den tyske avis Tagesspiegel.

Hun har netop beskrevet sin egen historie, som altså involverer et helt liv levet i Tyskland, inklusiv skole, universitet og nu arbejde med faste månedlige skattebetalinger.

»I 2017 var jeg på opgave for et onlinemagasin. Jeg skulle spørge immigranter om deres holdning til valget, og om de følte sig frakoblet afstemningen. På et tidspunkt spurgte en ældre tyrkisk kvinde mig, om jeg skulle stemme ved valget. Sandheden var, at det skulle jeg ikke, for jeg var ikke statsborger i Tyskland og havde ikke ret til at stemme,« fortæller Esra Ayari i en kronik i Tagesspiegel.

Og hun er langt fra alene.

For det tyske Statistischen Bundesamtes, der svarer til Danmarks Statistik, opgør, at omkring 14 procent af alle tyske borgere ikke har stemmeret. De mangler det nødvendige statsborgerskab, som er forudsætningen for at kunne stemme.

Vi vil have lov til at stemme

Det vil en række kritikere nu have ændret. I stedet skal valgretten følge stedet man bor, lyder det fra initiativtagerne til en underskriftsindsamling, der vil have ændret valgreglerne i Tyskland.

Bag kampagnen står de to kvinder Sanaz Azimipour og Azadeh Atai, der foreløbigt har fået 5.500 indbyggere i Tyskland til at underskrive et krav til politikerne om, at valgreglerne skal laves om.

»At have retten til at stemme skal være en demokratisk ret, ikke et privilegium for dem med statsborgerskab,« skriver de to initiativtagere til underskriftsindsamlingen.

Mange af de tyske borgere, som ikke har tysk statsborgerskab, har ikke ønsket at foretage et fravalg af deres oprindelige statsborgerskab. En del, beskrives det i Tagesspiegel, har planer om at vende tilbage til deres oprindelige hjemland og holder derfor fast i et andet statsborgerskab.