Er det synd for robotten?

Etisk Råd lancerer nu et nyt website om robotter, og man må sige, at rådet ikke halter bagefter udviklingen. Der vil gå meget lang tid, før vi kan udvikle robotter med en form for bevidsthed og følelsesliv, der gør det relevant at tale om, at de skal have rettigheder og nyde beskyttelse mod krænkelse og misbrug.

Når diskussionen kommer nu, skyldes det nok, at robotterne i de kommende år vil blive mere og mere funktionelle og menneskelignende. De vil indgå i dagliglivet, og vi vil udvikle følelsesmæssige bindinger til dem. Tænke på hvordan de har det. Vi mennesker er immervæk væsener, der kan elske tøjbylter inderligt, græde over bogstaver på papir og forveksle et automatisk computer-svare-program med en dygtig og indfølende psykolog. Denne evne til at tildele liv til døde ting og projicere menneskelige følelser ind i det ikke-menneskelige vil eskalere med robotterne.

Den negative vision af samme forhold er, at mennesker kan »afreagere« på robotterne og behandle dem nedværdigende eller grusomt. Og at der dermed åbnes et nyt rum for forråelse, f.eks. virtuel pædofili, racisme og sadisme, der kan slå tilbage og også påvirke forholdet til virkelige medmennesker.

En fremtid med robotter rejser bestemt interessante spørgsmål. Men Etisk Råd risikerer med løs snak om »robotters rettigheder« at gå fiktion og fremtidsforskning så meget i bedene, at man underminerer sin egen saglige autoritet.