En sportsvogn af det 21. århundrede

Fremtidens sportsvogn skal være ultralet, miljøvenlig og rasende hurtig, mener Toyota.

At komme til en international udstilling og tro, man oversvømmes af bilnyheder, som verden udenfor endnu ikke har set, er i dag en illusion. Internettet er langt hurtigere end SK 925 fra Kastrup til Staterne, så det var med en stor bøsse salt, vi vurderede Toyotas lokkemiddel til en afslappende aften i Riverview Ballroom i Detroit-udstillingens COBO-hal: »Vi har et glas vin og en overraskelse.«

Surprise-momentet var sportsvognskonceptet FT-HS, som gemte sig under et klæde, indtil Kevin Hunter fra Toyota havde overstået talen og løftede sløret.

Måske ser vi her en bil, der kan føre Supra-traditionen videre ind i det 21. århundrede. I hvert fald er den Toyotas bud på, hvad fremtidens bilkøbere vil foretrække, når de skal købe sig en sportsvogn.

Den skal være superlet, miljøvenlig og rasende hurtig.

»Fremtidens købere af sportsvogne vil været vokset op i miljøbevidste omgivelser og betragter teknologi som en nødvendighed og ikke en luksus,« sagde Kevin Hunter.

Alt dette ser FT-HS ud til at kunne leve op til med hybridteknologi og materialer i kulfiber og titanium. V6-motoren fungerer i parløb med en el-motor, og den samlede effekt runder de 400 hk. Sprintet fra 0 til 100 km/t nås på lidt over 4 sekunder.

Om bilkøberne så vil få råd til at købe en bil med disse herligheder, står hen i det uvisse. Designet synes minimalistisk og er ifølge Toyota klassisk japansk. Inden for bildesign er dette ikke nødvendigvis god reklame, men Toyota fører sig selvsikkert frem og spår, at vestens bilkøbere er ved at være modne til et design, der udspringer af landets æstetik og kultur.

Derfor kan designet i FT-HS også betragtes som et interessant kig i retning af Toyotas fremtidige designfilosofi.

Bilen har maskinen i front, og der er kig til maskineriet gennem et glasklart parti i motorhjelmen.

Trækket sker på baghjulene, og der skulle være plads til fire personer. Men kun hvis kevlartaget ikke er trukket tilbage.