Hjulmand gik rundt i Parken midt i sin drøm til hyldest fra publikum, der skrålede »eeehhh, eeehhh, eeehhh!«

Det danske herrelandshold fik en fortjent sejr over Rusland i en kamp, der sluttede med et brag men undervejs var svær for et hold, der har nationen bag sig. EM-drømmen lever, og det gør den af flere gode grunde.

 
Se videoen, hvor danske fodboldfans fejrer Danmarks sejr over Rusland den 22. juni 2021. Video: August Bang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske herrelandshold gik to runder i Parken, mens det lod sig hylde af publikum efter den store triumf mod Rusland mandag aften.

En af frontfigurerne i samspillet mellem de gyngende rød-hvide tribuner og landsholdet på Parkens grønne græs var landstræner Kasper Hjulmand.

Flere gange jublede han med knyttede næver ud mod de danske fans og lavede den legendariske »Fenerbache«, hvor publikum råber »ååååhhhh«, indtil deres helt med armen slår tre gange i luften til et »eeehhh, eeehhh, eeehhh!«.

Som han gik rundt der, smilende, triumferende og forløsende, var han midt i sin drøm.

En drøm, han allerede indviede danskerne i, da han tiltrådte for et år siden.

Jovist drømte han om det helt store ved EM, som han på grund af pandemien pludselig mod forventning skulle lede landsholdet i, men det var ikke bare det.

Hjulmands projekt med landsholdet var også, at der sammen med resultaterne, som forgængeren Åge Hareide jo var så godt i gang med, skulle skabes et landshold, der begejstrede og gjorde danskerne stolte ved altid at vise glæde og vilje, når de gik på banen i den danske landsholdstrøje.

»Så vi kan slippe tøjlerne fuldstændig løs, når vi spiller, og at København, hele Danmark, kan blive begejstret og have lov til at glæde sig og kaste sig i armene på hinanden og synge og danse med rød-hvide farver i ansigterne, når vi kan fejre en masse sejre,« sagde Kasper Hjulmand til Berlingske for et år siden.

Det var de scener, vi så i Parken efter sejren over Rusland. De danske spillere kastede sig i armene på hinanden og jublede som et miniputhold, der vinder en medalje, da det blev bekræftet, at Belgien havde vundet over Finland, og vi lever ved EM.

Hele det danske landshold i vidunderlig fejring af, at de har kvalificeret Danmark til slutspillet ved EM. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Mens publikum og landshold fejrede triumfen med en nærhed og kontakt ikke set i mange år på nationalstadionet, var der også fest landet over.

I København var trafikkryds og veje spærret af hundredvis af festende danskere i rødt og hvidt, der glemte alt om coronaregler, og der var biler med hornet i bund med flag ud ad vinduerne og danskere i triumf.

En lykkelig Kasper Hjulmand rammede det selv ind efter kampen.

»Jeg havde virkelig håbet, at vi fik en magisk aften i dag. Det havde været så vanvittigt ufortjent, hvis ikke vi havde fået noget med efter den her kamp. Og jeg må sige, at de her fodboldspillere har spillet sig ind i hjerterne på danskerne. De har givet pigerne og drengene nogle idoler derhjemme. Og det er jeg simpelthen så glad for.«

Det danske landshold gik to gange rundt og fejrede sejren sammen med publikum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

For mange ingredienser i spillet

Det var en kamp, der endte som en dansk eksplosion, men hvor landsholdet i perioder led og havde svært.

Spillet flød ikke i første halvleg, der blev spillet for langsomt, og selv om man tydeligt kunne se en masse taktiske udspil fra Hjulmands side, sad man med en fornemmelse af, der blev hældt for mange taktiske ingredienser i gryden på en gang.

De tre angribere byttede konstant positioner, der kom skiftevis dybdeløb fra de to wingbacks eller de to centrale midtbanespillere, og Andreas Christensen trådte op på den defensive midtbane, når Danmark havde bolden.

Men der kom ikke meget ud af det, og man savnede lidt mere simple ting. Derfor tænkte man »endelig«, da Pierre-Emile Højbjerg efter en halv time tog sagen i egen hånd og trykkede til langt udefra med et brag af et langskud, der gik snert forbi mål.

Kasper Hjulmand og Jens Stryger Larsen har kendt hinanden i mange år og var glade sammen efter sejren mod Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Men selvom det næppe har været tanken fra Hjulmand, at det danske spil skulle halte så meget, som det gjorde i første halvleg, hvor Rusland også fik en for stor kontrachance, Schmeichel heldigvis klarede, var der en større bagtanke fra landstræneren.

Han sagde allerede inden kampen, at man ikke kun skulle se på startopstillingen, men også de spillere, der ville slutte på banen. Mens den danske indsats ikke hang sammen som håbet i første halvleg, så han relativt rolig ud nede ved bænken.

Han havde åbenlyst indstillet sit hold på, at tålmodighed kunne blive afgørende, og at kampen kunne afgøres til Danmarks fordel på et splitsekund, og også derfor havde han valgt en mere sikker defensiv med tre midtstoppere for at holde nullet.

Splitsekundet, der gav genlyd

Og splitsekundet kom fra en 20-årig komet fra Jyllinge på Sjælland.

Mikkel Damsgaard fandt et lille rum mellem forsvar og midtbane og modtog bolden. Med en sublim førsteberøring fik han retning mod mål, lavede en kropsfinte, som skabte ham pladsen, så han kunne curle bolden over i hjørnet.

Et suverænt mål i sin blot femte landskamp af den vævre Sampdoria-spiller, der ellers ikke var lykkedes med sine driblinger på det tidspunkt.

Derfra blev det lettere for landsholdet. Rusland begyndte langsomt at komme mere frem i anden halvleg tvunget til at score et mål. Det gav Danmark mere plads, som blev udnyttet.

Damsgaard livede mere op, Braithwaite løb igen solen sort og lavede ravage, mens Delaney og Højbjerg maste og tacklede og spillede som hjertet på holdet på den centrale midte.

I forsvaret var kaptajn Kjær og Andreas Christensen urimeligt stærke og kliniske i deres indgreb, og Christensen cementerede med sin præstation og sit hvæs af et mål, at han er ved at spille sig ind som en af EMs absolut stærkeste forsvarsspillere.

Andreas Christensen scorede sit andet landskampsmål og fortsætter sin succes, efter han for få uger siden vandt Champions League med sin klub, Chelsea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

På venstrekanten blæste Mæhle konstant frem og tilbage og fik fuldt fortjent for sin indsats ved denne slutrunde scoret.

Selvom spillet ikke var lige flydende og chanceskabende undervejs, ramte Kasper Hjulmand det rigtige hold til at gøre det, som denne aften først og fremmest handlede om: at få sejren, så Danmark kunne fortsætte EM.

Det var ikke kønt hele vejen, men det behøvede det heller ikke at være, og til slut vandt det bedste hold en klar sejr med mange mål, samtidig med at danskerne og landsholdet rykkede endnu tættere sammen.

Nu skal Danmark spille mod Wales i Amsterdam på lørdag, og med det rygstød, de får med sig fra Parken og hele Danmark efter de her meget specielle dage, er der gode muligheder for, at Kasper Hjulmands drømme kun lige er begyndt.

Martin Borre er tidligere professionel fodboldspiller og nu souschef på Berlingskes Christiansborg-redaktion. Han analyserer kampene under EM-slutrunden.

Vil du høre mere om Danmarks landshold? Hør mandagens afsnit af Berlingskes podcast »Pilestræde«, som går i dybden med »Hjulmandia« her.

Kasper Hjulmand nød at fejre triumfen mod Rusland med de danske fans i Parken og hele landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.