Ekspert: Unge arbejdsløse risikerer ar mange år frem

Der er en grund til, at unge arbejdsløse får hurtig og ekstra hjælp, når de bliver arbejdsløse, siger ekspert. Forskning viser, at unge arbejdsløse får langvarige problemer, hvis de ikke får hjælp.

Københavns Kommunes manglende hjælp til et stort antal unge arbejdsløse kan få alvorlige konsekvenser for de unge mange år frem.

De unge skal simpelthen hurtigt i uddannelse eller i arbejde, ellers stiger risikoen for, at de mange år frem vil have svært ved at trænge ind på arbejdsmarkedet.

Professoren, der var medlem af regeringens stort anlagte Arbejdsmarkedskommission, lægger ikke skjul på, at det er en stor opgave for kommunerne at få de unge i aktivering i tide, men opgaven skal bare løses.

Unge foran i køen

»Kommunerne, herunder Københavns Kommune, der som landets største også har en meget stor gruppe arbejdsløse unge, har en forpligtelse til at få de unge i aktivering i tide. Kan de ikke det, eller vil de ikke betale for, at en privat aktør overtager opgaven, så må kommunerne jo bare lade være med at hjemtage refusionen, som de får af staten for at aktivere de unge. Så får de bare nul procent af de unges kontanthjælp udbetalt, i stedet for de 65 procent, som de ellers kan få fra staten,« siger Michael Svarer.

Ifølge professoren er den danske beskæftigelsespolitik nøje målrettet til at hjælpe de unge. Faktisk så er det de unge, der står først i køen, når de offentlige beskæftigelseskroner skal uddeles.

»Der er lavet en særlig ungepakke samt en stribe andre tiltag netop for, at unge får den hjælp, som er så afgørende. En ung arbejdsløs skal således til samtale senest en måned efter, at vedkommende er blevet arbejdsløs, og i aktivering senest efter 13 ugers arbejdsløshed - og det er faktisk helt vildt hurtigt og ganske svært for kommunerne at leve op til,« siger Michael Svarer.