Ekspert: Liberalisering af spilmonopol løser intet

Regeringen vil liberalisere spillemarkedet og ophæve Danske Spils monopol. Men det løser ingen problemer, siger en ekspert.

Regeringen vil delvist liberalisere spilmarkedet og give udenlandske udbydere som Ladbrokes en mulighed for at komme ind på markedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann / Scanpix
Regeringen med skatteminister Kristian Jensen (V) i spidsen vil liberalisere det danske spillemarked.

Dermed håber regeringen at dæmme op for problemerne i dag, hvor udenlandske udbydere reklamerer ulovligt i Danmark og lokker spillerne over til deres hjemmesider - og væk fra de danske afgifter.

Begrundelsen for den delvise liberalisering lyder, at som landet ligger i dag, har regeringen ingen instanser over for de udenlandske spillere til at undgå økonomisk kriminalitet, beskytte spillerne og sikre provenuet fra afgifter, der går til udlodning til almennyttige formål.

Men liberaliseringen vil ikke løse problemerne. Det siger ekspert i spillelovgivning og professor ved Syddansk Universitet, Søren Friis Hansen.

Udbydere skal nok finde smuthuller
I det liberaliserede spilmarked skal udbyderne købe en licens, der giver dem ret til at udbyde spil i Danmark, og for at beskytte licenstagerne vil man blokere for hjemmesider og pengeoverførsler til andre spilhjemmesider.

Men udbyderne skal nok finde veje til at komme udenom, mener Søren Friis Hansen, der forventer, at en række firmaer vil åbne butik i Danmark.

”Jeg tror bestemt, mange af dem vil slå sig op i Danmark, og så vil de benytte deres danske butikker som reklamesøjle for deres udenlandske website, som ikke er dækket af lovgivningen om afgifter. Spillerne kan hurtigt regne ud, at de har en større gevinstchance der, når de ikke skal betale 30 procent af deres gevinst i afgifter.”

Afgift på 15- 20 pct.
Hidtil har Danske Spil måtte betale en afgift på 30 procent af omsætningen, når først tilbagebetalingerne til spillerne var trukket fra, men det niveau skrues ned, for at lokke de udenlandske spillere indenfor.

Skatteminister Kristian Jensen har således over for Jyllands-Posten signaleret, at niveauet bliver omkring 15 til 20 procent.

Professor Søren Friis Hansen har heller ikke meget til overs for regeringens begrundelse om, at den delvise liberalisering skal gøre det nemmere at bekæmpe ludomani, og han glæder sig til at høre det endelige lovforslag, der ventes at blive fremsat efter sommerferien.

”Det bliver spændende at se, for det første hvad de gør ved reklameforbuddet, og for det andet hvordan de vil begrunde at der fortsat skal være monopol på lotto og skrabespil. Hidtil har de sagt at det var for at begrænse ludomani, men faktum er, at det farligste spil vi har nu er spilleautomater, og de er ikke omfattet af monopolet,” siger professoren.

Præcis hvornår, den delvise liberalisering er på plads, er endnu ikke sikkert, men hos Skatteministeriet vurderer man, at lovforslaget om en opblødning, der på forhånd er støttet af Dansk Folkeparti, vil være gennemført inden for et år.