Ekspert: Golf-klondyke er slut

I 2008 vendte flere års boom i dansk golf. Siden er fem klubber gået konkurs, og flere kan være på vej, vurderer sportsøkonom.

Efter fire år med Nykredit Masters har Dansk Golf Union besluttet, at Ladies European Tour turneringen ikke bliver afviklet i 2009. Årsagen er en utilfredsstillende økonomi og et generelt usikkert marked. Her er det svenskeren Annika Sörenstam ved Nykredit Masters 2008 i Simons Golf Club. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Da Greve Golfklub i november 2008 erklærede sig konkurs, markerede det slutningen på en gylden æra i dansk golf. De seneste fem år er der skudt ikke færre end 43 nye golfklubber op, og sporten har vokset sig fra nicheplan til folkesport, hvor tre procent af befolkningen i dag er aktive udøvere.

Med finanskrisen brast også golfboblen, siger sportsøkonom ved Copenhagen Business School Troels Troelsen.

»Der var kommet en masse entreprenører til golfsporten, som troede, det var let at drive golfklub, men som så er blevet ramt nu, hvor konjunkturerne er vendt, og du ikke længere kan overbelåne dine investeringer. Akkurat som med ejendommene,« siger han.

Det nye sociale mødested
Siden november sidste år er yderligere fire golfklubber gået konkurs, og en række klubber har desuden balanceret på randen af en betalingsstandsning.

»Der har været tale om et golf-klondyke, hvor alle de 40–50-årige lige pludselig syntes, det var så dejligt at komme ud og spille lidt golf, og det blev ligesom det nye sociale mødested, som i virkeligheden tog en del af dem, der tidligere var tennispublikummet. På sin vis er golf et genialt socialt produkt, men dem der bare har dyrket det som en trend, får hurtigt nok af det, og der har det så vist sig, at markedet var for mættet,« siger Troels Troelsen med henvisning til de mange nye klubber, der er blevet startet.

Af samme årsag vurderer han, at vi endnu ikke har set de sidste konkurser.

»Vi har de golfbaner, der er brug for – og dem der ligger godt, og har en god base af medlemmer bag sig, skal nok overleve, mens de små der ligger ude på en eller anden pløjemarker, de klarer det ikke.«

I Dansk Golf Union vil formand Søren Clemmensen heller ikke afvise, at der kan blive færre greens og fairways i det danske landskab fremover, selv om han håber på det modsatte.

»Jeg ved, der er mange, der har det svært i øjeblikket, men de ser umiddelbart ud til at klare skærene,« siger han.

Forbundet fastholder sin mangeårige målsætning om, at fem procent af den danske befolkning skal spille golf. Han erkender dog, at tidshorisonten har ændret sig.

»Det bliver ikke de første par dage, og hvis nogen spørger, om de skal åbne en ny golfbane, svarer jeg nej. Jeg håber, man vil konsolidere sig de næste par år, og så vil væksten forhåbentlig komme i gang igen om et par år.«