Tænketank skal finde ultrabillige boliger

Tidligere Danske Bank-direktør Eivind Kolding skal stå i spidsen for arbejdet med at tilvejebringe boliger til socialt udsatte i Københavns Kommune. Socialborgmester Mia Nyegaard står bag initiativet.

Eivind Kolding, adm. direktør for Novo Nordisk Fondens pengetank, Novo A/S. Novo A/S ejer Novo Nordisk, Novozymes, og en større aktiepost i Chr. Hansen, samt en række mindre lifescience-virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 13 år siden ville daværende overborgmester i København, Ritt Bjerregaard, opføre 5000 boliger til 5000 kr. om måneden i husleje. De priser blev der faktisk bygget til under finanskrisen nogle få år senere, men i situationen, med opskruede priser under et byggeboom, blev der rystet på hovedet af det.

Selv om der nu igen er byggeboom, har socialborgmester Mia Nyegaard (Rad.) nu sat sig et mål, der i hvert fald prismæssigt er endnu mere ambitiøst: Hun vil have »tilvejebragt« boliger til socialt udsatte til blot 3.500 kr. om måneden.

Antalsmæssigt er ambitionen dog mere beskeden. I opgaveformuleringen til en tænketank, der skal arbejde med spørgsmålet, bliver 300-400 boliger frem mod 2026 nævnt.

Nok så bemærkelsesværdigt er det, at Eivind Kolding er udnævnt til formand for tænketanken. Han har gennem mange år været CFO og skibsreder i Mærsk, men aktuelt er han mere kendt for at være først formand, siden adm. direktør i Danske Bank. Han blev i 2013 fyret af bestyrelsesformand Ole Andersen, der nu også selv, oven på hvidvaskskandalen, er blevet fyret.

Eivind Kolding er i dag bestyrelsesmedlem i CASA Group, der, som det hedder på selskabets hjemmeside, bl.a. »udvikler projekter til erhverv, retail, domiciler og boliger til privatkunder på attraktive beliggenheder.«

Social bæredygtighed

De øvrige medlemmer af tænketanken er direktør Ib Enevoldsen fra Rambøll, projektchef Mette Margrethe Elf fra Realdania, direktør Jan B. Sørensen fra AI, direktør Jens Elmelund fra KAB, chef for strategi og kommunikation i KommuneKredit Guri Weihe og endelig Tony Christrup, direktør i Arkitektgruppen og formand for Byggesocietet.

Tony Christrup, direktør, Arkitektgruppen

»Vi får lejlighed til at drøfte de udfordringer og muligheder, der opstår, når ambitionerne for fremtidens varierede boligmasse skal realiseres.«


Sidstnævnte ser frem til at fremme et samarbejde mellem det offentlige og private aktører om social bæredygtighed i hovedstaden.

»Vi arbejder for blandede byer og ser mangfoldigheden og blandingen af boligformer som et væsentligt udviklingsparameter. Jeg er derfor glad for at være inviteret med i tænketanken, hvor vi får lejlighed til at drøfte de udfordringer og muligheder, der opstår, når ambitionerne for fremtidens varierede boligmasse skal realiseres,« udtaler han.

Udsatte voksne

Mia Nyegaard arbejder ud fra en ambition om, at der i 2035 skal være boliger til alle i København. I dag er det i et større antal tilfælde ikke muligt at anvise en bolig, der har en pris, så borgeren har råd til at bo i den.

I oplægget til tænketanken betones det, at det ikke er billige boliger til f.eks. studerende, det handler om, men at målgruppen derimod er »f.eks. udsatte voksne, borgere med handicap og borgere med sindslidelse.«

Borgere, der på grund af fysisk eller psykisk handicap ikke kan arbejde, burde få en pension, der i hvert fald satte dem i stand til at betale en almindelig, almen bolig. Berlingske Business Ejendomme har spurgt socialborgmesteren, hvorfor det ikke er tilfældet. Hun har ikke ønsket at give interview, men har i stedet sendt denne kommentar:

»København skal være en by med plads til alle. Det kræver, at der også er billige boliger til byens udsatte og sårbare. Her har vi et stort behov, og det håber jeg, at tænketankens arbejde kan bidrage til at finde løsninger på. Så jeg ser frem til, at tænketanken færdiggør sit arbejde og kommer med sine anbefalinger.«