Overvældende interesse: Der mangler boliger i København

Region Hovedstaden oplever den største nedgang i udbuddet af huse, der rammer ny bundrekord for tredje måned i træk. Dermed er antallet af boliger til salg i hovedstaden faldet med en fjerdedel siden sidste år.

Boligudbuddet er rekordlavt i Region Hovedstaden, hvor antallet af huse til salg er faldet med en fjerdedel siden sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver stadig færre boliger at vælge imellem for køberne. Boligsiden har netop offentliggjort nye tal, der viser, at husudbuddet er på det laveste niveau, siden Boligsiden begyndte at måle det i 2010. Hårdest ramt er Region Hovedstaden med et boligudbud, der er faldet med 24 procent siden sidste år.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre peger på den høje handelsaktivitet, der steg med næsten 60 procent i maj og juni i forhold til marts og april, som primær årsag til faldet i udbuddet af boliger i hovedstaden.

»Markedet var præget af nedlukning og smittefrygt i marts og april, men Region Hovedstaden er ikke desto mindre den region, som med længder har accelereret kraftigst efter nedlukningen,« siger han.

Boligudbuddet begyndte allerede at falde i andet halvår af 2019, hvilket ifølge Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit, skyldes det ret markante rentefald på boliglån sidste sommer.

»Rentefaldet gjorde det billigere at betale ydelsen og nemmere at blive kreditgodkendt, og det lokkede mange købere frem. Derfor begyndte boligudbuddet at falde, og det er fortsat lige siden,« siger hun.

Der blev altså solgt flere boliger, end der kom nye på markedet.

Kan ikke følge med

Udvalget af huse i Region Hovedstaden er faldet med en fjerdedel siden sidste år, så der nu kun er godt 4.000 huse til salg i og omkring København. Normalt stiger antallet af sælgere ved forårets begyndelse, men det er ikke sket i år.

»Vores vurdering er, at sælgerne i første omgang holdt igen af frygt for, om deres bolig ville ende som en hyldevare som følge af coronavirussens forventede betydning for boligmarkedet,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Normalt betyder længere liggetider større afslag i salgsprisen.

Og selv om flere har villet sælge deres bolig i maj og juni, er antallet af boliger til salg fortsat med at falde.

»Nye boliger til salg har kort og godt ikke kunnet følge med appetitten på boligkøbene,« siger Jeppe Juul Borre.