Nyt, stort boligkvarter i Hedehusene sælger som varmt brød

Udbygningen af kvarteret Nærheden, der i sidste ende skal rumme 3000 boliger, er langt foran tidsplanen. Søgningen kommer især fra mellemindkomstfamilier, der ikke har råd til en centralt beliggende bolig, og som også gerne vil have natur og fællesskaber. Smarte, digitale løsninger er de derimod ligeglade med.

Den 65 hektar grund, der skal blive til kvarteret Nærheden, lå indtil for få år siden ubrugt hen. Men med det nuværende tempo i salget af byggeretter vil den hurtigt blive solgt, konstaterer udviklingsselskabets direktør Ole Møller. De første 300 beboere er allerede flyttet ind. PR-foto: NærHeden P/S Fold sammen
Læs mere

Da Høje Taastrup Kommune i 2013 udlagde et stort, stationært areal til en ny bydel ved navn Nærheden, forventede man at have byggeretter af sælge ud af de følgende 20-30 år.

Men siden er salget gået over alt forventning. Udviklingsselskabet NærHeden P/S, der er ligeligt ejet af kommunen og Realdania By & Byg, har de seneste tre år allerede solgt byggeretter til 1000 boliger, og yderligere 500 forhandler man med interesserede købere om. I alt skal man op på 3000 boliger, før den nye bydel er fuldt udbygget.

»Hvis ellers konjunkturerne forbliver gunstige, vil vi nok kunne afslutte det i løbet af ti år, fra vi startede salget, det vil sige omkring 2026,« fortæller udviklingsselskabets direktør Ole Møller til Berlingske Business Ejendomme.

Det overraskende hurtige salg har bevirket, at man har måtte fremrykke nogle af investeringerne i områdets infrastruktur, f.eks. byggeriet af en bro over jernbanen.

Grøn urbanisering

Som tidligere omtalt her i sektionen betyder den meget omtalte urbanisering ikke udelukkende, at folk flytter så langt ind mod bykernerne, som de kan komme. Mange, som ikke har råd til at få en central bolig af den ønskede størrelse og kvalitet, og som derfor må lede efter alternativer, søger hen, hvor der er nogle naturmæssige kvaliteter, samtidig med at der er god transportadgang til centrum.

Ole Møller, adm. direktør i NærHeden P/S

»I starten arbejdede vi meget med, at det skulle være smart, og at beboerne skulle kunne styre det hele elektronisk. Men det er der simpelthen ingen almindelige mennesker, der efterspørger. «


Det giver i disse år et gevaldigt boost til en række mindre byer på Sjælland, f.eks. også Viby S, Borup og Hvalsø. Hedehusene er noget af det tætteste, man kan bo på København – 18 minutter med toget – og samtidig være tæt på naturen. Det er udslagsgivende for mange af dem, der vælger at bo i Nærheden, fortæller Ole Møller.

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at denne kombination af natur og adgang til by er et af de væsentligste salgskriterier. Derimod har andre ønsker overrasket.

»I starten arbejdede vi meget med, at det skulle være smart, og at beboerne skulle kunne styre det hele elektronisk. Men det er der simpelthen ingen almindelige mennesker, der efterspørger. Det, de ønsker, er helt klassisk: Der skal være en god skole, dagligvarebutikker skal ligge tæt på, og der skal ikke være for langt til stationen,« siger Ole Møller.

Det har derfor været i fokus at få tiltrukket en ny og ambitiøs skole, en SuperBrugsen af høj kvalitet og nogle idrætsfunktioner midt i bydelen. Det er lykkedes.

Kundernes kunder

I første omgang er det ikke beboerne selv, udviklingsselskabet henvender sig til. Det er investorer, som bygger boligerne, for senere at sælge dem som ejer-, lejer- eller andelsboliger. Men netop fra disse investorer er der også stor interesse, fortæller Ole Møller:

Investorerne vurderer, at der allerede er bygget rigeligt med dyre boliger i f.eks. Nordhavn eller Carlsberg Byen. Det, der i stedet er brug for nu, er boliger, som folk med mellemindkomster har råd til at betale. Altså f.eks. sygeplejersken, politibetjenten eller den nyuddannede akademiker. Investorerne har også spottet en efterspørgsel efter relativt små boliger, der bliver suppleret med nogle fælles faciliteter, i Nærheden f.eks. fire fælles huse, udekøkken, byhaver og delebiler.

Dem, som investorerne så afhænder boligerne til, fordeler sig i to hovedgrupper, fortæller Ole Møller.

Den ene er seniorer, der ønsker at flytte til noget, der er mindre, som er nyere og dermed ikke kræver så meget vedligehold, og hvor der er et fællesskab. Den anden hovedgruppe er unge børnefamilier.

»Nogle af dem kommer fra København og resten fra det øvrige Sjælland. Det er folk, der gerne vil have en nybygget bolig, og som gerne vil være tæt på en station, men som ikke kan købe et rækkehus på Islands Brygge til 8 mio. kr. Herude kan de kan købe et til 3 mio. kr.,« siger Ole Møller.