Nykredit-analytiker: Trods stigende udbud rykker priser på sommerhuse sig ikke

Ifølge de nyeste tal for fritidshuse fortsætter udbuddet med at falde, selv om der fortsat kommer mange huse til salg. Men priserne på sommerhusmarkedet rykker sig ikke nær så meget, og ifølge en boligøkonom i Nykredit skal dette ses i sammenhæng med det generelle økonomiske fremskridt, som Danmark oplever i disse år.

De seneste tal for fritidshusene viser, at udbuddet modsat for huse og ejerlejligheder fortsætter nedad, selv om der fortsat kommer mange huse til salg. Der sker dog ikke så meget med salgspriserne, hvilket ifølge boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen skyldes, at salget rykker mod områder, hvor udbuddet er større, og prispresset dermed er mindre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Foråret står for døren og med det også masser af håbefulde købere og husejere, der spejder håbefuldt efter et godt sommerhus at tilbringe deres ferie eller fritid i.

Spørger man bolig- og formueøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen, er der grund til at være optimistisk. Ifølge de nyeste tal fra Finans Danmark for antallet af fritidshuse fortsætter udbuddet nedad modsat for huse og ejerlejligheder, og tallet for februar 2019 var det laveste i ni år. Dermed buldrer salget tilsyneladende videre, og det er derfor, udbuddet falder, selv om der fortsat kommer mange huse til salg, siger hun.

»Jeg tror ikke, vi har nået en mæthed på markedet, fordi handlen lige nu foregår i områder med større udbud end tidligere. Handlerne i sommerhuse har rykket sig ud af Nordsjælland,« siger Mira Lie Nielsen.

»Det vilde marked«

Ifølge Mira Lie Nielsen har antallet af sommerhuse, som skifter ejermand, ligget højt i en årrække, og i 2017 og 2018 blev der solgt omtrent 9.000 sommerhuse. Det er mere end dobbelt så højt som i 2011, hvor der blev solgt under 4.000 fritidshuse, siger hun.

Ydermere lå antallet af solgte sommerhuse i januar hele 11,2 pct. højere end i samme periode i 2018. I januar 2019 har sommerhussalget accelereret, og dermed er banen kridtet op for, at sommerhuse kan blive solstrålen på boligmarkedet, siger Mira Lie Nielsen.

Men ifølge andre regionale kvartalspriser på sommerhuse fra Finans Danmark er der et spænd mellem Nordsjælland og Vestjylland i antallet af sommerhuse til salg. Således har antallet taget et dyk i begge dele af landet, men er mest markant i Jylland. Tallene indikerer også, at handlen for 2018 er fladet ud og ikke buldrer derudad, som Mira Lie Nielsen ellers siger.

Mira Lie Nielsen forklarer, at der fortsat sælges sommerhuse i Nordsjælland, og priserne dér altså øges fortsat, men at aktiviteten generelt er rykket mere ud i områder på Vest- og Sydsjælland, hvor udbuddet er større og derfor har et lavere prispres og kvadratmeterpris.

»Man skal passe på med at sammenligne enkelte perioder med hinanden, fordi sommerhusmarkedet er det vilde marked. Vi tror på, at priserne holder i Nordsjælland,« siger hun.

Viden, ikke tro

For Mira Lie Nielsen rider sommerhussalget på en bølge af positive økonomiske faktorer som høj beskæftigelse og lave renter. Efter fem år med fremgang på markedet for helårsboliger er der opbygget en god portion friværdi hos mange boligejere, der kan komme i spil ved et sommerhuskøb. Derudover gør forbedrede låne- og udlejningsmuligheder det billigere at eje et sommerhus, siger hun.

Hun forventer derfor prisstigninger med 3,2 pct. i 2019 og 2,0 pct. i 2020. Det kan lyde for optimistisk for nogle, men ifølge Mira Lie Nielsen er der en forklaring.

»Der er en forventning til, at økonomien går bedre, og det giver god mulighed for at lave gode prognoser på markedet. Så vi er ret optimistiske, ellers skulle der ske et ret dramatisk skift, som vi ikke ser lige nu,« siger hun.

Er det ikke en farlig grund for kunderne at investere på? Vi ved reelt ikke, hvordan det kommer til at gå med økonomien i fremtiden.

»Prognoserne baserer sig på fremdriften i økonomien. Der kunne selvfølgelig være nogle skift gemt i udviklingerne i den globale økonomi, men det virker der ikke til at være udsigt til. Prognoserne må lægge sig op ad viden, ikke tro,« tilføjer hun.