Nye tal på boligmarkedet: Udbud på ejerlejligheder fortsætter med at stige

Antallet af ejerlejligheder til salg fortsætter med at stige ufortrødent, hvilket viser et boligmarked i fuld udvikling. Særligt København og Nordjylland oplever en stor udvikling i udbud, og det kan have en afsmittende indvirkning på priserne på husmarkedet, siger flere boligøkonomer.

Ejerlighederne vælter ud på markedet i disse år, og især København nyder godt af det stigende udbud. Den seneste tids afmatning af priserne kan have en afgørende og afsmittende effekt på resten af boligmarkedet, siger boligøkonomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Antallet af udbudte ejerlejligheder på det danske boligmarked er nu nået et niveau, hvor der er 7.876 ejerlejligheder at vælge imellem på markedet. Dermed er det samlede antal steget i forhold til året før, og udviklingen sker især i København og i de store byer i Nordjylland.

Det viser en opgørelse over antallet af boliger til salg i februar 2019, som Finans Danmark har offentliggjort fredag. Ifølge flere boligøkonomer viser tallene, at boligmarkedet på ejerlejligheder er ved at nå et punkt, hvor det for alvor vil kunne mærkes på hussalget.

»Tallene fortæller med al tydelighed, at ejerlejlighedsmarkedet i dag er et helt andet end det var for blot et år siden. Køberne står ikke længere står i kø, og er man på lejlighedsjagt kan man nu tillade sig både at være mere kræsen, men også at presse sælgerne mere på prisen,« skriver Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit, i en mail til Berlingske.

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit

»Foråret lokker køberne frem, og derfor er naturligt, at sælgerne forsøger at positionere sig til et hurtigt salg, ved at sætte deres bolig til salg netop nu. I de kommende måneder vil udbuddet stige yderligere.«


Sivende priser og nedkølende marked

Ifølge opgørelsen er der på landsplan hele 26,5 pct. flere ejerlejligheder end i februar 2018. Til sammenligning skal man helt tilbage til 2014 for at finde en periode med højere udbud af ejerlejligheder. Alene i København og Frederiksberg Kommune er udbuddet steget med henholdsvis 48,9 og 34,6 pct. – kun Aalborg Kommune kommer op på et lignende niveau, hvor der er 45,0 pct. flere ejerlejligheder at vælge imellem, siger opgørelsen.

Udviklingen skal ifølge Mira Lie Nielsen ses i lyset af, at markedet i øjeblikket er ved at nedkøle fra en periode med højt niveau de forgangne år, hvor prisstigninger på 10 pct. om året mere var reglen end undtagelsen. Så selvom antallet af lejligheder til salg er øget betydeligt, og selvom det samlede antal af handler er faldet kraftigt, sælges der fortsat mange lejligheder i de store byer, og udbuddet er derfor ikke alarmerende højt, siger Mira Lie Nielsen.

Samtidig er der ifølge opgørelsen kommet samlet set kommet 1,2 pct. flere huse til salg over hele landet, mens tallet i København og Nordjylland udgør henholdsvis 6,8 og 6,5 pct. Der er således overlap mellem de storbyer, som har oplevet den kraftigste opbremsning på ejerlejlighedsmarkedet og de landsdele, hvor udbuddet af huse er steget mest.

»Den seneste måned er antallet af udbudte boliger steget. Det er ikke så mærkeligt, når man tager årstiden i betragtning. Foråret lokker køberne frem, og derfor er naturligt, at sælgerne forsøger at positionere sig til et hurtigt salg, ved at sætte deres bolig til salg netop nu. I de kommende måneder vil udbuddet stige yderligere,« siger Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit.

Dermed vil tendensen på boligmarkedet med sivende lejlighedspriser og flere udbudte ejerlejligheder fortsætte. Ifølge Lise Nytoft Bergmann skal forklaringen findes i de seneste års prisstigninger og strammere låneregler og kreditkrav, der blev indført i begyndelsen af 2018, reduceret antallet af potentielle købere.

»Det stigende udbud af huse i landsdelene København By og Nordjylland hænger sammen med situationen på ejerlejlighedsmarkedet. I både København og Aalborg siver lejlighedspriserne, og det er blevet sværere at finde en køber. Og når færre får solgt lejligheder, falder antallet af huskøbere også, hvilket presser udbuddet op. Samtidigt kan førstegangskøberne på husmarkedet blive bange for, om de ender med at købe på toppen,« siger hun.

Boligmarked vil blive afsmittet

Så hvorledes vil boligmarkedet se ud i den nærmeste fremtid, hvis tendensen fortsætter? Ifølge Mira Lie Nielsen skal man ikke forvente et dramatisk priskollaps, da de underliggende samfundsøkonomiske faktorer stadig er meget gunstige og holder en solid støtte under boligmarkedet. Samtidig kommer der stadig en stadig strøm af tilflyttere til hovedstaden, hvilket yderligere vil skabe efterspørgsel på boliger.

»Skiftet på ejerlejlighedsmarkedet i landets store byer er reelt, accelerationen er væk, priserne har faldende tendens, men der er ikke tale om en så hård opbremsning, at der er tale om en krise eller at priserne drøner ned,« siger Mira Lie Nielsen.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann skal man ikke forvente et større prisfald lige foreløbigt.

»Et stigende udbud presser alt andet lige priserne ned. Men eftersom der er tale om en forholdsvist behersket stigning i udbuddet af huse i både København By og Nordjylland, forventer vi ikke, at vi står foran et større fald i priserne. I stedet forventer vi, at det stigende udbud vil dæmpe husprisudviklingen i den kommende tid, og at de forholdsvist kraftige prisstigninger, som vi har været vidne til de seneste år, nu vil blive afløst af en mere moderat prisudvikling. Det er sundt for boligmarkedet, også selv om mange boligejere i København og omkring Aalborg formentlig hellere havde set, at de seneste års syvmilestigninger i huspriserne var fortsat,« siger hun.