Ny brancheforening vil slå på tromme for innovation i ejendomsbranchen

Foreningen PropTech Denmark har på få måneder samlet en bred medlemskreds af virksomheder, der har tilknytning til ejendomsbranchen. Og nu skal der netværkes: Målet er at give hinanden viden om, hvordan nye teknologier kan sættes i sving og forbedre både egen bundlinje og servicen til kunderne.

IBM har hurtigt meldt sig på banen og indgået en samarbejdsaftale med PropTech Denmark. Ikke blot i en direkte forstand for at få nye kunder, men også for at styrke sin position over for startup-virksomheder med gode løsninger på området. På billedet direktør Nadim Stub fra den nye forening og CTO Jan Lillelund fra IBM. PR-foto: PropTech Denmark Fold sammen
Læs mere

De fleste har vel prøvet det: Der er fest, og der er lagt op til dans, og musikken er sat i gang, men alligevel sker der ikke rigtigt noget: Drengene og pigerne sidder ved hvert sit bord og venter på, at nogle andre tager initiativet og går ud på dansegulvet.

Rasmus Juul-Nyholm, formand i den nystiftede forening PropTech Denmark, bruger billedet til at beskrive foreningens formål. På den ene side er der en ejendomsbranche, der pt stortrives, og som gerne vil udvikle sig. På den andens side er der en mangfoldighed af udbydere af nye, it-baserede løsninger.

Alligevel sker der ikke rigtigt noget. Den nye forening skal tage initiativet, så nye, teknologiske løsninger får et gennembrud og bliver en del af den hverdag, ejendommenes brugere oplever i hverdagen.

»Mange i ejendomsbranchen vil gerne i gang med at bruge ny teknologi, med de ved ikke, hvor de skal henvende sig for at købe løsningen – eller hvor de kan få rådgivning om, hvilke løsninger, der er mulige. De er ejendomsfolk, og det, de ved en masse om, er traditionelle ting, så som drift, kontrakter og så videre,« siger Rasmus Juul-Nyholm, der til daglig er adm. direktør i administrationsfirmaet Cobblestone.

Mangler gennembrud

Tilbage til fest-metaforen: Engang måtte man indkalde rigtige musikere, hvis der skulle danses. Senere kunne en grammofon eller båndoptager klare det. I dag bliver musikken hentet via internettet, og festdeltagerne kan høre et hvilket som helst nummer med en hvilken som helst kunstner, de måtte ønske. Musikbranchen har altså formået at bruge nye teknologier til at forbedre det produkt, der når frem til kunderne.

Noget tilsvarende er sket i mange andre brancher, men netop ejendomsbranchen er en af dem, der hidtil har siddet over. Her bruger man naturligvis PCer og smartphones som alle andre, men i de ydelser, som kunderne – ejendommenes ejere og brugere – ser, er der groft sagt ikke sket noget stort, siden det digitale adgangskort med tilhørende kode bredte sig for over 20 år siden.

Rasmus Juul-Nyholm, formand for PropTech Denmark

»Mange i ejendomsbranchen vil gerne i gang med at bruge ny teknologi, med de ved ikke, hvor de skal henvende sig for at købe løsningen – eller hvor de kan få rådgivning om, hvilke løsninger, der er mulige. «


Og det skyldes ikke, at løsningerne til ejendomsbranchen ikke er opfundet. Tværtimod har der været innovation på flere fronter, og den er allerede nået frem til boligejerne. De kan f.eks. indrette intelligente hjem med sensorer og overvågningskameraer, som de kan tilgå fra mobilen, når de er på ferie. Og under ferien kan de også leje deres bolig ud via airbnb.

Intet lobbyarbejde

De tilsvarende løsninger findes også i det professionelle ejendomssegment. De bliver blot ikke brugt ret meget endnu.
Læg dertil, at blockchain-teknologi giver spændende muligheder for at købe fraktioner af ejendomme. Det åbner muligheder for, at privatpersoner, der i dag i praksis er afskåret fra at investere i ejendomme, på et tidspunkt kan gøre det lige så nemt, som de i dag køber aktier eller obligationer.

Det er den slags, PropTech Denmark gerne vil udbrede. I modsætning til andre brancheorganisationer har den ikke behov for at løbe politikere eller myndigheder på dørene. Arbejdet går i stedet ud på at give hinanden viden og opbakning til at beskæftige sig med ny teknologi.

Foreningen har adresse i Blox i København, men den eneste ansatte er direktør Nadim Stub, og den fysiske tilstedeværelse skal ikke være meget større.

»Vi kører foreningen som en startup, og vi bygger ikke et stort sekretariat. De penge, vi får ind, skal bruges på f.eks. uddannelse og netværksaktiviteter,« siger Rasmus Juul-Nyholm.

Stiftende medlemmer

De penge, foreningen har til rådighed, kommer fra den kreds af virksomheder, der for en pris på 50.000 kr. pr. stk. har fået papir på, at de er blandt de stiftende medlemmer.

Kredsen af stiftende medlemmer spænder vidt, og på brugersiden omfatter den f.eks. også virksomheder, som man normalt ikke regner som en del af ejendomsbranchen, men for hvem optimering af ejendomsdriften er afgørende for at levere et godt resultat. Det gælder f.eks. logistikvirksomheder og detailhandlere.

Andre medlemmer fra brugersiden har sat sig høje målsætninger om bæredygtighed, og skal de nå disse mål, må de tage den nye teknologi til ejendomsdrift i brug.

Med i foreningen er også nogle af de unge virksomheder, der står på spring til at levere de teknologiske løsninger. Det gælder f.eks. it-virksomheden Unik i Vejle, der bl.a. leverer software til administration af boligejendomme.

Stort potentiale

»Vi ser et stort behov for og potentiale i at udbrede mulighederne inden for proptech, og foreningen skal være med til at synliggøre, at vi kan realisere nogle af disse muligheder, til brugernes og samfundets gavn. Vi håber, at en samlet branche kan øge opmærksomheden på noget, der berører os alle sammen. Men så håber vi naturligvis også på, at der drypper lidt af på os selv,« forklarer Knud Møller, markedschef i Unik.

Også en af it-verdenens helt store er også gået med. PropTech Denmark meddelte i sidste uge, at man havde indgået en samarbejdsaftale med IBM Danmark, der ikke bare har interesse i få nye kunder, men også i at komme i kontakt med nogle af de små startups, der beskæftiger sig med teknologi til ejendomme.

»Med aftalen vil vi sammen arbejde for at maksimere effektiviteten i ejendomsbranchen, reducere forbrug og omkostninger, forbedre miljø og virksomheders bundlinje og i sidste ende ændre den måde, vi lever og arbejder på, til det bedre. At vi derigennem får mulighed for ikke kun at støtte sektoren med førende teknologier, men også at hjælpe helt nye unge såvel som mere etablerede proptech-virksomheder i Danmark, er en stor glæde for os. Vi ser meget frem til dette,« udtaler Jan Lillelund, teknisk direktør i IBM Danmark.

Ejendomsforvaltning 2.0

Men medlemskredsen i PropTech Denmark tæller også mange af de sædvanlige mistænkte fra ejendomsbranchens kerne – ejendomsselskaber, mæglere, developere, rådgivere, administratorer og asset management-selskaber.

Et medlem fra sidstnævnte kategori er Fokus Asset Management.

»Vi glæder os over at deltage i udviklingen af PropTech Denmark og være med til at støtte, hvad vi ser som en naturlig og længe ventet udvikling af ejendomsbranchen. Ved vores engagement ønsker vi at sætte fokus på ejendomsforvaltning 2.0 og de teknologiske muligheder, der åbner sig. Vi tror på, at PropTech Denmark er det rette forum, hvor idéer og nyskabelser til fremtidens bæredygtige ejendomme kan gro til glæde for brugere, vores kunder og branchen som helhed,« oplyser CEO og partner Tonny Nielsen