Nu tæller de globale ejendomsinvestorer senge

Bella Sky er Københavns mest opsigtsvækkende hotelprojekt i nyere tid. Men det er langt fra alene. Der bliver opført hoteller i alle størrelser her og der og alle vegne, og ejendomsinvestorer står nærmest i kø for at levere kapitalen. Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix Fold sammen
Læs mere

Alle, i hvert fald i storbyerne, ved, hvor de skal lede, hvis de har brug for self storage. Sådan har det ikke altid været. Konceptet har længe været kendt i USA, men i Europa var det indtil for et årti siden stort set ukendt. Så slog det pludseligt igennem her også.

Tilsvarende kan et andet amerikansk fænomen være på vej til at få sit gennembrud i det europæiske bybillede – nemlig boligkomplekser, der er særligt indrettet til folk fra cirka 60-65 år og opefter.

Det fortalte Robin Hubbard, head of real estate capital hos den store, London-baserede kapitalforvalter Schroders, til Berlingske Business Ejendomme, da han i forrige uge gæstede København.

»Der er et meget stort potentiale for den type af boliger. Aldersgruppen vokser tre gange så hurtigt som befolkningen som helhed, og i f.eks. Storbritannien er det i dag mindre end 1 procent af de 65-årige, der bor i en seniorbolig. Til sammenligning er det 5 procent i USA. Tilstedeværelsen af boliger af den type vil også betyde, at seniorerne kan sælge deres nuværende boliger, som typisk er for store til deres behov. På den måde vil det også hjælpe et presset boligmarked, som mange yngre har svært ved at komme ind på,« siger Robin Hubbard.

Leder efter indtjeningsvækst

De globale ejendomsinvestorer agerer naturligvis ikke primært med et altruistisk motiv. Men i et ejendomsmarked, hvor priserne i forvejen er handlet meget højt op, skal de finde noget, som realistisk kan give et afkast.

Robin Hubbard, head of real estate capital i Schroders

»Investorerne leder efter områder, hvor der er udsigt til at høj indtjeningsvækst. Det er der f.eks. også på ungdomsboliger, men her er aktiverne allerede meget dyre. Derimod er der muligheder for developere i det, vi kalder senge-aktiver. «


Robin Hubbard er enig i præmissen om, at det europæiske ejendomsmarked som helhed har ramt toppen, hvis det da ikke allerede er ved at gå nedad igen. Men der er stadigvæk lommer, hvor man kan gøre en god investering, og det er her, seniorboligerne kommer ind i billedet.

»Investorerne leder efter områder, hvor der er udsigt til at høj indtjeningsvækst. Det er der f.eks. også på ungdomsboliger, men her er aktiverne allerede meget dyre. Derimod er der muligheder for developere i det, vi kalder senge-aktiver. Det gælder dels seniorboligerne, selv om man ikke skal forestille sig plejehjem eller beskyttede boliger. Dels gælder det hoteller,« siger Robin Hubbard.

Forbruget er flyttet

Hotellerne er en af det seneste årtis succeshistorier på ejendomsmarkedet, og det er efterhånden blevet en væsentlig kategori, ved siden af boliger, kontorer, butikker og industri- og lagerejendomme.

»Det har vist sig, at meget af forbruget er flyttet over på rejser. Folk vil gerne opleve noget i deres fritid, og de er også villige til at spare op, så de kan bo godt, når de er i udlandet,« forklarer Robin Hubbard.

Denne udvikling har også ført til grøde i hotelbranchen. De store kæder, der driver, og ofte ejer, de klassiske hoteller, findes stadigvæk, og de trives godt. Men nye bud på, hvordan hoteller kan drives og indrettes, er også dukket op.

Senest er man begyndt at se en franchise-model, som må virke tiltalende for alle dem, der går med en drøm om at eje et hotel. Det er en drøm, det kan være svær at realisere, for det kræver evner og erfaring at få et hotel til at give overskud, og det kræver kapital at etablere sig, anfører Robin Hubbard.

Men med franchise-modellen kan man både leje hotelejendommen og købe sig ind i et koncept, hvor franchise-udbyderen har taget sig af en række af de grundlæggende ting, så som it-systemer og global markedsføring af brandet.