Newsec Datea kom skidt fra start – men blæser nu til kamp om markedsandele

Første hele regnskabsår under svensk ejerskab viste lav vækst og underskud på bundlinjen – dog efter engangsomkostninger til en omstilling af organisationen. Men nu er adm. direktør Thomas Kempf klar til at gå efter at vinde markedsandele. Det bliver under navnet Newsec – det oprindelige navn, Datea, bliver sløjfet.

Newsecs adm. direktør Thomas Kempf har både før og efter han kom til ejendomsbranchen oplevet den som lidt støvet. Han vil gerne tilføre mere dynamik, som han kendte det fra facility management-branchen. Foto: Jesper Blæsild for Newsec Fold sammen
Læs mere

2018 var et af de bedste år nogensinde i ejendomsbranchen. Men for det næststørste ejendomsadministrationsfirma herhjemme var det et halvsløjt år – både på top- og bundlinje.

Det viser selskabets regnskab for 2018, som bliver offentliggjort i dag, torsdag.

Omsætningen på 347 mio. kr. lå ganske vist lidt højere end i det seneste regnskabsår, der omfattede 12 måneder, nemlig 2016/17.  Men korrigeret for købet af Salling Ejendomsadministration, hvis omsætning er regnet ind fra og med oktober, er der tale om en lille tilbagegang, oplyser adm. direktør Thomas Kempf til Berlingske Business Ejendomme.

Det skal ses i forhold til, at markedet anslås at vokse med cirka 5 procent om året.

Også på bundlinjen er den gal. Driften gav et underskud på 17,9 mio. kr. Men selv, hvis man fraregner engangsomkostninger på cirka 28 mio. kr., er der langt til de driftsmarginaler på 8-10 procent, som selskabet kunne fremvise for blot en håndfuld år siden. Selskabet oplyser dog, at tallene dengang og nu ikke er helt sammenlignelige.

Ændret navn

Newsec Detea var tidligere et datterselskab af ejendomsselskabet DADES, men det blev i august 2017 købt af den store, svenske ejendomskoncern Newsec. Regnskabet er således det første, der dækker et fuldt regnskabsår under det nye ejerskab.

Thomas Kempf, adm. direktør i Newsec

»Som ny i branchen vil jeg tillade mig at sige, at vi måske ikke har været tilstrækkeligt opmærksomme på kundernes behov. Så her skal vi arbejde med et større kundefokus.«


Det er derimod sidste gang, at Datea-navnet er med i et regnskab. Snart bliver selskabet omdøbt, så det blot hedder Newsec A/S, oplyser den nye adm. direktør, Thomas Kempf.

Det er i sammenhæng med ejerskiftet, at man skal se de omtalte engangsomkostninger. De svenske ejere har ambitioner til mere end blot at fortsætte business as usual. De ønsker innovation – ikke mindst på it-fronten.

En ny spiller, der proklamerer en it-baseret revolution, kan udløse nervøse tics i enhver branche. Men for ejendomsadministratorerne er det altså indtil videre blevet ved skrækken. Det har åbenlyst været sværere end antaget at gennemføre revolutionen.

Så sent som for et år siden ventede Newsec Datea således et driftsresultat på niveau med det sædvanlige. Men i mellemtiden har man valgt nogle dybere omlægninger i organisationen, og en del af engangsomkostningerne vedrører medarbejdere, der blev fritstillet i april sidste år.

En af de fritstillede var den mangeårige adm. direktør Flemming Engelhardt. Han fratrådte, uden at der umiddelbart var nogen afløser parat – Thomas Kempf tiltrådte først i stillingen den 1. oktober.

Ambitionen er vækst

At dømme efter ledelsesberetningen skal man heller ikke vente nogen revolution i 2019, hvor selskabet noget uforpligtende venter ”fortsat højt aktivitetsniveau og en resultatforbedring i forhold til 2018.”

Men Thomas Kempf lægger ikke skjul på, at ambitionen på bare lidt længere sigt fortsat er vækst og øgede markedsandele, og at fremgangen skal vende tilbage allerede i indeværende år.

”Vi er helt overbeviste om, at vi får et bedre 2019, og vi kan allerede nu se, at starten af året har været rigtig god,” siger han.
Foruden fratrædelsesgodtgørelserne dækker engangsomkostningerne over dels et udviklingsprojekt med procesforbedringer, dels tiltrædelsen af et nyt ledelsesteam, der blev udpeget i december.

”Når du går i gang med sådan en integration, tager det noget tid, og i 2018 har vi startet nogle ting, som vi regner med at få fuld effekt af i år. Så vi ser meget lyst på fremtiden, og den underliggende drift af organisationen er god og sund,” siger Thomas Kempf, der bl.a. har brugt sin første tid med at arbejde med medarbejdertilfredsheden – ud fra den holdning, at glade medarbejdere giver glade kunder.

Ny i branchen

Thomas Kempf har tilbragt det meste af sin karriere inden for facility management, dog med en afstikker på fem år som vicedirektør i Saxo Bank. Han påbegyndte karrieren i ISS, og senest var han driftsdirektør i ISS’ største konkurrent i Danmark, Coor.

Men selv om facility managere naturligvis også beskæftiger sig med ejendomme, er toplederposten i Newsec Datea han første job i den egentlige ejendomsbranche. Og Thomas Kempf ser muligheder for at gøre en forskel for kunderne i en branche, som han allerede inden sin ansættelse opfattede som lidt støvet.

”Den dynamik og agilitet, som jeg kendte fra faility management-branchen, kunne jeg ikke helt se i ejendomsbranchen. Men nu har vi har sat en kurs mod at blive et mere kundevendt Newsec. Vi har trimmet sejlene, så vi bedre udnytter de muligheder, der er i markedet og i vores organisation. Som ny i branchen vil jeg tillade mig at sige, at vi måske ikke har været tilstrækkeligt opmærksomme på kundernes behov. Så her skal vi arbejde med et større kundefokus,” siger Thomas Kempf.

”Det handler bl.a. om at tilbyde nogle mere samlede løsninger. Det betyder, at vi internt skal bryde nogle siloer ned. Kunderne skal ikke længere opleve, at de taler med vores udlejningsafdeling, med vores building performance management-afdeling, eller for den sags skyld med vores mæglere. De vil opleve, at de taler med én repræsentant for Newsec. Vi er et full service-hus, men vi har ikke været dygtige nok til at fortælle kunderne, at vi har mange flere ydelser på hylderne. Ét Newsec er noget, vi taler meget om internt, og som vi virkelig slår på tromme for,” uddyber han.

Opkøb er en mulighed

Stadig er også digitalisering en vigtig del af strategien for Newsec. Det vil i sig selv ikke give mere vækst – måske tværtimod – men Thomas Kempf tror alligevel på, at omsætningen vil vokse i de kommende år.

”Vi har tre vækstområder. Dels skal vi ud og skaffe nye kunder, blandt andet via vores internationale netværk i Newsec. Så kan der komme opkøb. Der er en konsolidering i gang i branchen, og den har vi med vores opkøb af Salling Ejendomsadministration også selv deltaget i, ligesom vi fortsat holder et vågent øje med markedet. Endelig tror vi på, at vi vil få vækst gennem at være et full service property house, hvor vi sælger flere ydelser til vores eksisterende kunder. Så om tre år tror jeg, at du vil se ikke bare en højere omsætning, men også en bedre bundlinje, fordi vi arbejder på at automatisere nogle processer, som i dag er meget manuelle,” siger Thomas Kempf.

Han er dog ikke parat til at melde ud, hvor høj en indtjening selskabet sigter efter.

”Vi har en ambitiøs målsætning på, hvad vores EBIT-grad (driftsresultat i procent af omsætningen, red.) skal være. Det er lige nu et internt tal. Men når vi taler sammen om et år, er jeg sikker på, at vi har et meget sjovere regnskab at tale ud fra,” slutter Thomas Kempf.