Kreditregler strammer – antallet af bolighandler falder markant i de store byer

Nye tal for bolighandler i oktober viser et markant fald i landets dyreste områder. Økonomer peger blandt andet på strammere kreditregler som årsag.

(ARKIV) Antallet af bolighandler falder markant i oktober 2021. Særligt i de store byer er aktiviteten på boligmarkedet faldet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktiviteten på det rødglødende boligmarked er ved at tage af.

Nye tal fra Boligsiden viser, at det samlede antal bolighandler i oktober var det næstlaveste i 2021. Der blev nemlig solgt 7.136 huse, ejerlejligheder og sommerhuse i oktober, og det er et fald på ni procent sammenlignet med september.

Sammenligner man med oktober 2020, var antallet af handler hele 22 procent lavere i år.

Samlet set tegner der sig et billede af, at boligmarkedet er ved at lande igen oven på en turbulent tid under coronapandemien. Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre, mener ligefrem, at »boligmarkedet lander blødt«.

»Man kunne have frygtet en hårdere landing efter en vanvittig flyvehøjde tidligere på året, men landingen har været ganske rolig uden turbulens og sidevind. Oktobers handelstal ligner helt utrolig meget det, som boligmarkedet oplevede før krisen, og det var vel at mærke et marked i rigtig fin form. Også fra prisudviklingen ser vi den bløde landing, hvor priserne stadig stiger, men i langsomste fart i halvandet år,« skriver Jeppe Juul Borre i en kommentar.

Tallene viser, at priserne på huse steg med 0,04 procent i oktober, mens priserne på lejligheder steg med 0,2 procent. Prisstigningerne er nu på det laveste niveau i halvandet år. Opbremsningen på boligmarkedet kan være en god ting, fordi det blandt andet kan være med til at gøre det nemmere for unge mennesker at få fat på en bolig.

»Boligmarkedet har haft bekymrende meget fart på det seneste år, og derfor hilser vi opbremsningen velkommen. Den lavere handelsaktivitet vil holde en hånd over priserne, og efter halvandet år med et rødglødende boligmarked er det en tiltrængt ændring. Både fordi opbremsningen mindsker risikoen for efterfølgende prisfald, men også fordi den gør det nemmere for yngre boligkøbere at få en rolig start på deres ejerskab,« skriver Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit.

Markant opbremsning i de store byer

Selvom boligmarkedet er i gang med en opbremsning over hele landet, er det særligt i de store byer, at der er blevet trykket på bremsen. I København blev der for eksempel solgt hele 41 procent færre huse i oktober end i samme periode sidste år. I det bredere hovedstadsområde falder antallet af hushandler med 32 procent sammenlignet med sidste år, mens det i Østjylland og Aarhus er faldet med 19 procent.

For et år siden var boligmarkedet decideret rødglødende, og derfor kan det være et positivt tegn, at markedet køler af.

»Det er ganske positivt, at vi især ser en afkøling af markedet i de dyre områder, da det også er her, vi har set de største prisstigninger det seneste år. Den lavere efterspørgsel er med til at holde snor i priserne, og vi så da også for første gang i 18 måneder et lille prisfald på huse i hovedstadsområdet i oktober. På ejerlejlighedsmarkedet er historien i brede træk den samme, hvor det er i København og Aarhus, at vi ser den største opbremsning i handlerne,« udtaler Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit.

Hun peger på, at en årsagerne til opbremsningen i de store byer er, at kreditreglerne er blevet strammet.

»I de såkaldte vækstområder kræver det større egenbetaling, hvis gælden i forhold til husstandens indkomst kommer op over et vist niveau. Når priserne i en periode er steget meget mere end indkomsterne, så vil denne regel blandt andet sortere flere og flere købere fra. Vi er formentlig vidne til, at disse kreditregler begynder at stramme til og vise, at de medvirker til at holde boligmarkedet nede på jorden. Samtidig er boligrenterne steget mærkbart de seneste måneder, hvilket også gør, at flere potentielle boligkøbere falder fra,« skriver Mira Lie Nielsen