Køge vil være mere end et logistik-mekka – satser på kontorejendomme

Virksomheder har længe set Køge som en noget nær ideel placering i Danmark for logistikaktiviteter. Derimod har kommunen stået svagt over for hovedstaden, når det gælder kontorer. Dét arbejder lokale politikere og erhvervsfolk på at få lavet om.

På onsdag, og igen næste tirsdag, spiller ungdomslandsholdet EM-kvalifikationskampe i Køge. Det er er lidt af en skalp for byens stadion, at det skal lægge græs til de to kampe. Men de unge fodboldspillere vil måske føle, at de spiller på en byggeplads.

Hvad de virkelig ser omkring sig, er en by, hvor kommunen og lokale virksomheder er gået sammen om at udvide sit erhvervsliv.

Køge tiltrækker for tiden mange logistikvirksomheder, der finder placeringen lige ved en stor motorvej attraktiv. Men byen vil også gerne have flere kontorarbejdspladser. Og netop dét er Køge Idrætspark scene for.

Et lokalt konsortium har netop indviet det første af de tre kontorejendomme, der skal stå i hvert sit hjørne af stadion. Støbningen af fundamentet til den anden ventes at gå i gang lige omkring de dage, hvor landskampene skal spilles, og der er allerede piloteret til det den tredje ejendom.

Lokale investorer

Forhistorien til byggeriet viser, at det ikke har været nær så enkelt at finde virksomheder, der vil have kontor i Køge, som det er at finde lejere til logistik-faciliteter.

Marie Stærke (S), borgmester

»Kendskabet til, hvad Køge kan tilbyde, er meget småt. Så det handler måske lige så meget om at få solgt Køge til dem, som tør kigge lidt længere ud end indre København. «


Bag byggeriet står projektselskabet Køge Idrætspark, der har tre lokale investorer i ejerkredsen. De begyndte, som almindeligt er, med at lede efter nogle store lejere, der ville sætte underskrift på en lejekontrakt allerede i projektfasen. Det kunne dog ikke umiddelbart lade sig gøre.

”Noget usædvanligt besluttede vi tre investorer at underskrive en købsaftale med Køge Kommune, hvor vi i stedet for en løsere aftale skulle betale for byggeretterne på området med det samme. Det er en stor risiko, men vi var klar over, at vi måtte påtage os den. Ellers kunne der gå ti år mere, før der skete noget,” siger Claus Just fra ejendomsselskabet Just Gruppen, der også er direktør i projektselskabet, med henvisning til, at det langt fra er nogen ny ide at opføre et moderne stadion med tilhørende faciliteter.

”Det har kunnet lade sig gøre at realisere det, fordi det ikke er noget, Køge Idrætspark løfter alene. Vi har udviklet byggeriet, men vi havde ikke haft succes med det, hvis der ikke havde været lokal opbakning. Så det er ikke os, der skal have ros,” siger Claus Just.

Stor opbakning

”Efter vi underskrev kontrakten, har jeg ringet rundt til lokale virksomheder, og jeg blev utroligt positivt overrasket over, i hvor høj grad de bakkede op. Men jeg ved naturligvis godt, at de ikke kun gør det for vores blå øjnes skyld. Det er også fordi de har haft et behov for fornyelse af de faciliteter, de var i. Beliggenheden er også meget markant i forhold til adgangen til både byen og motorvejen,”  fortsætter Claus Just.

Opbakningen betød, at konsortiets medlemmer ret hurtigt fik bortvejret noget af den usikkerhed, man havde påtaget sig. Der var lejekontrakter på plads inden byggestart, og de fleste af de 3600 kvm. i det første ”tårn” har beboere helt fra indvielsen.

Netto lejer butikslokalerne, og på etagerne ovenover flytter landmålervirksomheden LE34 og GF Forsikring, foruden Just Gruppen, ind.

Til det næste tårn har man allerede lejeaftaler med Nordea og dets ejendomsmægler Danbolig, oplyser Claus Just.

Regional eller nationalt

For Nordea skal lokalerne i Køge Idrætspark være udgangspunkt for regionale aktiviteter på Sjælland. På den front er Køge i konkurrence med byer som Ringsted, Slagelse og Næstved. Men håbet er, at man med tiden også vil kunne tiltrække kontorvirksomheder, der søger en beliggenhed i hovedstadsområdet.

”Der er virksomheder, der kommer hertil, fordi de vil være en del af det, der sker i Køge. Men det er også det, der er udfordringen for øjeblikket. Der skal være de rigtige lokaler for at tiltrække disse virksomheder. Selve placeringen er perfekt,” siger Claus Just.

Også byens politikere er opmærksomme på, at man sidder på en ressource i kraft af sin beliggenhed, men at der skal mere til, hvis Køge for alvor skal være konkurrencedygtig over for hovedstaden.

”Fra kommunal side gør vi, hvad vi kan, for at bakke om med myndighedsplanlægningen. Vi udlægger specifikt arealer til kontorer, og vi prøver at arbejde for, at der en god og rigtig infrastruktur, både med veje og kollektiv trafik. Men det, vi måske mest oplever, er, at kendskabet til, hvad Køge kan tilbyde, er meget småt. Så det handler måske lige så meget om at få solgt Køge til dem, som tør kigge lidt længere ud end indre København,” siger borgmester Marie Stærke (S).

God infrastruktur

Når det gælder infrastrukturen, er gode tider kun blevet bedre for Køge de senere år. Motorvejen er blev udvidet, og ikke mindst er jernbanen via Ringsted kommet til, så byen med den nye station Køge Nord har taget en god del af de fordele i fjerntrafikken, som Høje Taastrup før sad alene på.

Oven i det får Køge et supersygehus, der givetvis vil trække en række forskelligartede aktiviteter til sig.

Men set fra kommunens side, er der også mange brikker, der skal passe sammen. Efter strukturreformen for 11 år siden blev den nye Køge Kommune en af de kommuner i Danmark, der spænder over de største forskelligheder.

”Den gamle del af Køge – midtbyen – er præget af traditionelle industriarbejdspladser. Længere nordpå er der logistikvirksomheder, og mod vest er det landbrug. Vi vil rigtigt gerne være en kommune, der kan rumme et endnu bredere erhvervsliv, f.eks. med kontorarbejdspladser,” siger Marie Stærke.