Ikonisk Frederiksberg-bygning opkøbt af pensionsgigant

Pensionsselskabet PFA har i samarbejde med Thylander Gruppen indgået aftale om at købe den velkendte Forum-ejendom på Frederiksberg. Selv om der ikke ligger nogle foreløbige planer for ejendommen, håber køberne stadig at gøre Forum til et kulturelt centrum på Frederiksberg.

Forum har oplevet en del i sin levetid – fra at være vært for koncerter og seksdagesløb til at være blevet sprængt i luften under Anden Verdenskrig. Opkøbet af den efterhånden ikoniske ejendom, der er en central del af Frederiksberg, kan ifølge køberne skabe grobund for yderligere kulturtilbud og byliv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ib Rasmussen/Wikimedia Commons

Mange forbinder nok navnet Forum med alskens koncerter, loppemarkeder, fagmesser, udstillinger, bogmesser og mange private firmafester og events, som københavnere valfarter til for at deltage i i den velkendte hal på Julius Thomsens Plads, Frederiksberg.

Men bygningen har i længere tid været præget af slitage og forfald, og den famøse ejendoms præg er ikke længere så prangende som tidligere.

Men hallen kan dog få en mere tidssvarende opdatering inden længe. Pensionsselskabet PFA vil sammen med Thylander Gruppen nemlig købe selskabet Forum A/S, der står bag den kendte hal. Med købet følger en række muligheder for at forvandle Forum til noget, der nærmer sig dens storhedstid.

»Det er en helt traditionel ejendomsinvestering med et afkast, som vi er godt tilfredse med. Så vi er spændt på at se, hvad der kommer ud af det,« siger ejendomsdirektør i PFA Pension, Michael Bruhn.

Ingen endelig drejebog

Forum ligger ved metrostationen af samme navn og direkte over for Vilhelm Lauritzens fredede Radiohus, som PFA ejer og har opdateret til brug for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Ifølge Michael Bruhn kan man betegne opkøbet som en del af de investeringer, PFA allerede har i bydelen, blandt andet med Radiohuset. Lige nu er PFA derfor interesseret i, om man kan gøre noget for at højne bygningens kvalitet og bevare dens arv samt bybilledet rundt om, siger Michael Bruhn.

Ifølge Kristian Krogh, adm. direktør i Thylander Gruppen, er der dog på nuværende tidspunkt ingen endegyldig drejebog for, hvordan ejendommen kommer til at se ud, eller hvad den overhovedet skal bruges til. Der er for ham alligevel ingen tvivl om, at det vil komme til at løfte kulturlivet.

»Det er min overbevisning, at hvad der end sker, hvordan Forum end kommer til at se ud fremover, så vil det komme til at give noget mere til byen – og her tænker jeg ikke kun på Frederiksberg, men også på hele København. Det kommer til at højne bylivet,« siger Kristian Krogh.

Ifølge ejendomsdirektør for PFA Pension, Michael Bruhn, er Forum et oplagt sted at folde sig ud som selskab grundet dets historie og betydning. Hvad end form den måtte tage i fremtiden, vil Forum stadig stå som en karakteristisk plet i København, siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto.

Samme konklusion når Michael Bruhn til. Der er for ham ingen tvivl om, at Forum stadig kommer til at være en kulturel markør i byen, selv om der på nuværende tidspunkt ikke er mere konkrete planer for, hvad der skal ske med bygningen.

»Det skal absolut stadig være et kulturelt punkt for Frederiksberg. Det behøver ikke nødvendigvis være noget nyt, men vi vil gerne være med til at skabe noget, der kan komme borgerne, kommunen og os selv til gode. Det er den indstilling, vi går ind med i projektet,« siger Michael Bruhn.

Kræver langsigtet strategi

Ifølge Michael Bruhn er det ligeledes magtpåliggende at sælge ejendommen til en langsigtet dansk investor, der aktivt og respektfuldt vil tage vare på den centrale placering, således at den i fremtiden i endnu højere grad kan komme Frederiksberg og Københavns borgere til gode.

»Ikke for at kritisere de tidligere ejere, men ejeren har før haft et kortere perspektiv, der har gjort, at ejendommen måske ikke altid har været drevet optimalt. Vi mener, vi med et langsigtet perspektiv kan medvirke til en optimering af udnyttelsen og oplevelsen af bygningen,« siger han.

For Kristian Krogh er Thylander Gruppens rolle primært at være en medspiller i de videre samtaler med de nuværende operatører samt eventuelt kommunen. Han er fortrøstningsfuld over for udsigterne til at kunne præge bybilledet og udnytte kulturlivet, selv om planerne ikke ligger fast.

»Det er en bygning, der vækker minder for mange, men det er nok snarere navnet end selve bygningen. Den har jo set bedre dage. Der er dog stadig et stort potentiale i ejendommen, og derfor bliver det spændende at se, hvordan vi kan beholde og udbygge de udadvendte aktiviteter, som den er så kendt for,« siger Kristian Krogh.