Globaliseret marked fordrer ny, strategisk retning for Nordicals

Med alle de udenlandske købere på banen er det ikke længere nok, at man har et finmasket net med små forretninger spredt ud over landet. Sådan lyder konklusionen hos det tidligere Nybolig Erhverv, der i sidste uge offentliggjorde det nye navn efter ejerskiftet: Nordicals

De lokale, partnerejede erhvervsmæglere har under Nybolig Erhverv-brandet været vant til stor selvstændighed. Nu, samtidig med navneskiftet til Nordicals, skal samarbejdet være tættere. Adm. direktør Erik Andresen lover til gengæld højere markedsandele. PR-foto: Nordicals Fold sammen
Læs mere

Markedsledere vil sjældent gå stille med, at de er netop dét. Men det er ikke desto mindre, hvad Nybolig Erhverv-kæden har gjort gennem et årti.

Bl.a. Berlingske opgør hvert forår, på basis af regnskabstal, en rangliste over de største erhvervsmæglere. Her har Nybolig Erhverv kun været repræsenteret ved sin københavnerafdeling og er fremstået som en af de mindre spillere i markedet. Anderledes kunne det ikke være, når de andre afdelinger ikke oplyste tal.

Men i sidste uge blev kommunikationen pludselig lagt om. Det skete i forbindelse med, at navneskiftet til Nordicals, der følger af, at tre investorer har købet kæden fri af Nykredit-koncernen. Nu blev det pointeret, at man er markedsleder på landsplan. Udtrykket ”markedsleder” dækker over, at man måske ikke er størst i markedet, men i hvert fald næsten.

Erik Andresen, adm. direktør og medejer, Nordicals

»Hvis man tager det bedste fra en kapitalkæde og det bedste fra en franchisekæde, så får man et produkt, ingen kan slå. «


Erik Andresen, der er medejer af og direktør i selskabet, anfører, at selv om kun få selskaber i branchen oplyser den øverste toplinje, så har man nogenlunde tjek på, hvad hinanden omsætter for.

”Jeg har gennem otte år kunnet sige helt stålfast, at vi var Danmarks største. Så kom fusionen mellem nummer to og tre (Colliers og Sadolin & Albæk, red.), og nu er det svært at sige, om vi stadig er nummer et. Men hvis vi ikke er det, så kommer vi hvert fald ind på en skarp andenplads,” siger Erik Andresen til Berlingske Business Ejendomme.

Kagen bliver større

Ændringen i kommunikationen kommer ikke blot fordi, de nye ejere på det punkt har et andet gemyt end de gamle. Den følger nogle større ændringer i forretningen, som markedsudviklingen har betinget – og som formentlig også er nødvendige, hvis førstepladsen skal holdes eller genvindes.

Det nye er de mange udenlandske opkøbere i det danske ejendomsmarked. De køber i større klumper, og det har de 22 Nordicals-forretninger, der hver især er partnerejede, svært ved at håndtere på egen hånd. De opgaver skal fremover løses i et samarbejde på tværs af kæden.

Derfor er etableringen af en storkundeafdeling i København, med en tæt forankring til de regionale specialister i de største byer, hensigtsmæssig for alle parter, selv om ejeren af kæden i princippet ikke kunne presse den igennem over for franchisetagerne.

”Hvis man tager det bedste fra en kapitalkæde og det bedste fra en franchisekæde, så får man et produkt, ingen kan slå. Du får den lokale agilitet og muligheden for at samarbejde på tværs. Det er den synergi, jeg gerne skal opnå. I dag er vi ikke blandt de største på storkunderne, men det skal vi være. Det vil sige, at kagen bliver større, og derfor kan alle se fordelen,” siger Erik Andresen.

Mulige opkøb

Konkret skal den centrale capital markets-funktion styrkes, så store investorer, f.eks. fra udlandet, kun skal henvende sig et sted i koncernen. Herfra kan afdelingerne så byde ind med, hvad de har på salgslisten af ejendomme, som kunne indgå i en portefølje.

Det skal også gøre samarbejdet med den internationale kæde Savills mere værdifuldt.

”Vi vil udvikle vores internationale samarbejde yderligere, tænke fremad og udad og identificere internationale muligheder. De opgaver vil vi i endnu højere grad kunne styrke med en storkundeafdeling og specialister i de største byer. Generelt vil vi tydeliggøre vores kompetencer som en samlet erhvervsejendomsrådgiver,” har Erik Andresen udtalt i en pressemeddelelse, hvor han også lufter muligheden for at opkøbe konkurrenter.