Flest københavnske lejligheder er i god energimæssig stand – organisation foreslår at ændre reglerne for håndværkerfradraget

I København findes den største andel af ejerlejligheder i god energimæssig stand. Finans Danmark foreslår at give boligejerne lov til at pulje håndværkerfradraget, så det tal kan blive endnu højere.

Finans Danmark opfordrer til at give boligejere mulighed for at pulje flere års håndværkerfradrag for at sætte ekstra turbo på mængden af energirenoveringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man går meget op i CO2-aftryk, energiregning og indeklima. så er det nemmest at være boligkøber i København. Her er 59 procent af lejlighederne til salg nemlig i god energimæssig stand, mens det kun er 52 procent på landsplan.

Flere og flere boliger opnår mindst energimærke C, som det kræves for at være i god energimæssig stand. Det skyldes ifølge viceadm. direktør i Finans Danmark, Ane Arnth Jensen, blandt andet, at der løbende er blevet bygget nye energivenlige lejligheder i de større byer. Men flere ældre ejendomme bliver også også renoveret.

»Også blandt de ældre ejerlejligheder til salg er en større andel i god energimæssig stand. Det kan blandt andet skyldes, at flere ældre ejerlejligheder energiforbedres,« siger hun og tilføjer:

»Det er en positiv udvikling, da energiforbedringer bidrager til den grønne omstilling af samfundet, og til at den enkelte boligejer kan høste gevinster som lavere omkostninger til energi og forbedret indeklima.«

Mulighed for at pulje håndværkerfradrag

Finans Danmark mener, at større tilskud kan sætte fart på renoveringer og energiforbedringer. Derfor foreslår de blandt andet at give boligejerne mulighed for at pulje flere års håndværkerfradrag fra BoligJobordningen.

»Det kan gøre det mere attraktivt at gå i gang med de lidt større energiforbedrende projekter i boligen. Det koster ikke mere, men kan være et vigtigt bidrag på vejen til et mere bæredygtigt samfund,« siger Ane Arnth Jensen.

Ifølge en Epinion-undersøgelse, som er foretaget for Finans Danmark i september, svarer syv ud af ti boligejere, at de synes, det ville være en god idé, hvis det var muligt at pulje flere års håndværkerfradrag til brug ved en stor renovering.

København scorer væsentligt bedre end Aarhus, hvor kun 43 procent af lejlighederne til salg er i god energimæssig stand. Ane Arnth Jensen vurderer, det skyldes, at andelen af nye boliger er væsentlig større i hovedstaden.

»Der er forholdsvis flere nyere lejligheder til salg i København sammenlignet med Aarhus, så det er en væsentlig del af forklaringen på, at det er lettere at finde en lejlighed i god energimæssig stand i København,« siger hun.

Af de ejerlejligheder fra før 1945, der var til salg  i 2017, var 19 procent i god energimæssig stand. Det tal er steget til 23 procent i 2020. Af alle ejerlejligheder til salg på landsplan har 52 procent mindst energimærke C. I 2017 var det 50 procent.