Ekspert: Ejendomsbranchen kan godt regne med at blive vendt på hovedet

Europæiske ejendomsvirksomheder – herunder de danske – vil inden for kort tid blive disruptet, fastslog en amerikansk venturekapitalist ved foreningen PropTech Denmarks formelle lancering i mandags. F.eks. kan erhvervsmæglerne gå en hård tid i møde.

Vi har næsten glemt det, men der var en tid, hvor det var en selvfølge, at varer var noget, man købte i butikker. Det er frem for nogen Amazon, der har flyttet detailhandlen over på nettet og vendt op og ned på den traditionelle detailhandel. Noget tilsvarende vil snart ske for den professionelle ejendomsbranche, vurderer den amerikanske venturekapitalist Roelof Opperman. Arkivfoto: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Airbnb’s indtog har betydet en lille revolution. Turister kommer nu ikke bare i storbyernes centrum, men også i boligkvarterer og nære forstæder. I det professionelle marked har det taget omsætning fra hotellerne, men i hvert fald i Danmark har disse alligevel trivedes. Med den store stigning i antallet af overnatninger uden for hjemmet har der været kunder til alle.

I USA har disruption fra nye tech-virksomheder været anderledes hård ved den ellers så konservative ejendomsbranche. Firmaet Opendoors tilbyder f.eks., på basis af beregninger af store datamængder, at købe amerikanernes hjem inden for en uge. Beregningerne er så præcise og priserne dermed så skarpe, at mange vælger at slå til. Det har gjort mange ejendomsmæglere overflødige.

Roelof Opperman fra venturekapitalfirmaet Fifth Wall nævnte eksemplet i sit indlæg, da den nystiftede PropTech Danmark i mandags officielt lancerede sig selv ved et arrangement i Danske Banks kuppelsal i Laksegade i København. Han gav udtryk for, at den europæiske ejendomsbranche generelt har et tilbagelænet forhold til nye teknologiske løsninger, og at den ikke er forberedt på hvilken storm, der snart vil ramme den.

Forskellige vilkår

»Da jeg var i Danmark for fire år siden, fik jeg stort set de samme, spørgsmål, som jeg har fået i dag. Jeg kan ikke forstå, hvordan europæiske ejendomsvirksomheder kan undgå at forholde sig til den nye teknologi. Det er de nødt til at gøre. Ellers vil de blive amazoned,« sagde Roelof Opperman med henvisning til gigavirksomheden Amazon, der de seneste årtier har disruptet den ene branche efter den anden.

Roeloef Opperman, managing director for Real Estate Tech Investments hos Fifth Wall

»Jeg kan ikke forstå, hvordan europæiske ejendomsvirksomheder kan undgå at forholde sig til den nye teknologi. Det er de nødt til at gøre. Ellers vil de blive amazoned.«


Han understregede, at vilkårene, f.eks. i form af myndighedsregulering, er ret forskellige fra det ene land til det næste. Derfor er det langt fra givet, at almindelige boligmæglere i Danmark vil blive undermineret, på samme måde som deres amerikanske kolleger er blevet det.

I det professionelle marked sidder mæglerne endnu mere sikkert i sadlen, anførte Roelof Opperman. Kun får erhvervsejendomme er så standardiserede, at man maskinelt kan beregne en pris på dem, som er så præcis, at der kan handle på den.

Alligevel kan erhvervsmæglerne forvente store udfordringer. I Roelof Oppermans noget kontakte udlægning er der ingen, der i sig selv kan lide at bruge dem – det er noget, man gør, fordi man er nødt til det. Derfor er det også et oplagt felt for tech-virksomheder at angribe, når bl.a. blockchains gør en langt større videndeling om ejendomme end i dag mulig.

Fremtiden for erhvervsmæglere

»Jeg tror, at mæglerfirmaerne vil blive meget mindre, end de er i dag. Man kan sammenligne det med bankernes tradingaktiviteter (med værdipapirer, red.), der allerede er meget mindre, end de var engang,« sagde Roelof Opperman, som dog tilføjede, at mæglerne også kan få nogle helt nye opgaver.

Desuden har mæglerne en styrke i deres navne og brands. Der vil være behov for aktører, der har troværdighed til at verificere de data, der kommer fra en underskov af digitalt baserede analysefirmaer.

Roelof Oppermans kommentarer faldt på baggrund af en stribe indlæg fra danske oplægsholdere, der havde fokus på f.eks. bæredygtighed eller økonomi, og som i den forbindelse havde ny teknologi med som en faktor, men hvor denne faktor enten var ukonkret eller af mindre betydning.

Peter Ankerstjerne fra WeWork fortalte f.eks. om, hvordan den globale operatør af kontorhoteller bruger apps og hjemmesider til servicere sine kunder. Men selv om WeWork i det ydre har træk til fælles med tech-virksomheder, f.eks. at man har lav kapitalbinding og høj vækst, er det ikke i kraft af teknologien, at det har vundet frem på ejendomsmarkedet.

WeWork har på mange måder ændret tilgangen til at drive kontorhoteller. Men konceptet kunne også have fungeret i en verden anno 1990, med papirkontrakter, ringbind og kartotekskort.