Danskerne har været vilde med at købe boliger – nu giver det konsekvenser i hovedstaden

Nye tal viser, at udbuddet af boliger er faldet. Det er det næstlaveste niveau målt primo marts siden 2010 og det tredjelaveste niveau, der er registreret i de seneste ti år. »Vinteren har budt på usædvanlig høj handelsaktivitet på det danske boligmarked,« lyder det fra boligøkonom og kommunikationsdirektør for Boligsiden Birgit Daetz.

Der er aktuelt 33.326 villaer og rækkehuse til salg i Danmark. Arkivfoto: Oscar Scott Carl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du interesseret i villa, Volvo og vovse, et rækkehus eller en ejerlejlighed i hovedstadsområdet, kan noget tyde på, at du skulle have været hurtigere ude.

Et ekstraordinært salg, især i Region Hovedstaden, betyder, at du har færre boliger at vælge imellem, når forårssalget går i gang.

Det viser nye udbudstal for begyndelsen af marts på Boligsiden.

Der er 33.326 villaer og rækkehuse til salg i Danmark. Det er det næstlaveste niveau målt primo marts siden 2010 og samtidig det tredjelaveste niveau, der er registreret i løbet af de seneste ti år.

»Vinteren har budt på usædvanlig høj handelsaktivitet på det danske boligmarked. Vi har således registreret et rekordhøjt salg af boliger i januar måned, hvilket er med til at forklare det dalende udbud,« forklarer Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, i en pressemeddelelse og tilføjer:

»Ofte ser vi en lille stigning i udbuddet her i begyndelsen af marts, og sammenlignet med samme tidspunkt sidste år er der faktisk også kommet fem procent flere nye villaer til salg. Men omvendt går salget så stærkt, at antallet af nye huse til salg ikke overstiger det antal, der bliver solgt. Dermed daler udbuddet.«

Det mindste boligmarked ligger i København

Selv om udbuddet af villaer og rækkehuse i det seneste år er faldet i alle landets regioner – undtagen Nordjylland – har Region Hovedstaden færrest villaer og rækkehuse at tilbyde til nye boligejere. På månedsbasis er udbuddet faldet over hele linjen.

Og det er ikke kun ledige villaer og rækkehuse, der er blevet færre af. Udbuddet af ejerlejligheder i Region Hovedstaden er faldet med 18 procent, mens det på landsplan er seks procentpoint færre.

Udbuddet af sommerhuse er til gengæld faldet mindst i Region Hovedstaden, mens der er sket et større fald på 21 procent i Region Sjælland.

»Udskydelsen af de nye boligskatteregler lader til at have givet handelsaktiviteten på markedet for ejerlejligheder et boost, og på markedet for sommerhuse ser vi, at handlen nu ligefrem spreder sig til andre områder end de traditionelle sommerhuskommuner, fordi der netop er så meget gang i handlen, at alle købere ikke kan få sommerhus det samme sted,« påpeger Birgit Daetz.