COWI efterlyser uddannelse i bedre økonomistyring af byggeprojekter

I udlandet uddanner man ingeniører med speciale i at styre økonomien i byggeprojekter. En af dem har fundet til Danmark og COWI, og han mener, at en tilsvarende uddannelse herhjemme kunne afværge nogle af skandalerne med budgetoverskridelser. DTU er ikke afvisende.

Mikkel Mikkelsen og Ross Griffin foran COWI’s hovedsæde i Lyngby. De håber, at der snart kommer en uddannelse i økonomisk byggestyring ved det nærliggende DTU. Foto: Jonas Christian Dackås Steene, COWI Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når skandaler om byggeprojekter, der bliver langt dyrere end budgetteret, synes at komme på løbende bånd, er det ikke fordi byggebranchen ikke gør noget for at ramme skiven bedre.

I de senere år er totalentreprise f.eks. blevet mere udbredt – ud fra bl.a. den tankegang, at når én aktør har ansvar for den samlede proces, er der mindre risiko for, at udgifterne løber løbsk.

Allersenest er der i den nyreviderede version af de almindelige betingelser ved byggearbejder, AB 18, indføjet, at rådgiverne skal bære en del af det økonomiske ansvar, hvis en forglemmelse fra deres side medfører en fordyrelse af projektet. Det forventes at gøre dem mere omhyggelige for at undgå budgetoverskridelser.

Men netop en af de store byggerådgivere, nemlig COWI, byder nu ind med et andet bud på, hvad man skal gøre for at undgå skandalerne. Ifølge ingeniørfirmaet er det ikke så meget ansvarsfølelse, der mangler. Det er derimod kompetencer.

Forslaget lyder således, at man i forbindelse med ingeniøruddannelserne opretter helt ny uddannelsesretning i økonomistyring ved byggeprojekterne.

Behov for faglighed

Forslaget kommer ikke ud af den blå luft. I den britiske sfære har uddannelsen en lang tradition. Den hedder quantity surveyor.
Netop denne uddannelse har irske Ross Griffin, der siden 2014 har været ansat som seniorspecialist i byggeøkonomi i COWI. Og han mener, at Danmark har behov for at gøre mere ud af at dyrke den type kompetencer, han selv kommer med.

»Vi ser et behov for en faglighed, der kan assistere de eksisterende byggestyringsansvarlige fra et nyt perspektiv. I Storbritannien bliver quantity surveyors uddannet ud fra såvel et byggeteknisk som et juridisk og et økonomisk perspektiv. Det sidste handler f.eks. om at styre omkostninger og integrere kommercielle perspektiver i byggeriet,« siger Ross Griffin.

»Som en global virksomhed kan vi se fordelene i at lære af, hvordan man gør i andre lande. At tage de bedste ting fra deres strukturer og så indføre det her. Vi mener selv, at vi forbedrer vores ydelse til kunderne ved at have quantity surveing blandt det, vi tilbyder,« supplerer Mikkel Mikkelsen, afdelingschef i COWI’s byggeridivision.

DTU ikke afvisende

En uddannelse i økonomistyring ved byggearbejder vil naturligt ligge hos Danmarks Tekniske Universitet, DTU, som COWI og Ross Griffin da også har kontaktet om spørgsmålet.

Og på DTU er man slet ikke afvisende over for at skabe den nye uddannelsesretning. Det er dog ikke noget, man lige kan gøre fra den ene dag til den næste.

Ross Griffin, seniorspecialist i byggeøkonomi hos COWI

»For øjeblikket bliver folk jeg som jeg hyret ind fra udlandet. Men det kan være meget vanskeligt, da der er stor konkurrence om arbejdskraften. Så det bedste vil være, hvis vi i Danmark selv kan uddanne specialisterne. «


»Vi har ingen aktuelle planer om at oprette sådan en uddannelse. Men når det er sagt, er det da noget, vi kan overveje. Det er ikke noget, vi har haft i Danmark før. Jeg vil tro, at volumen i det danske byggeri ikke har været stor nok til det. Men vi ser jo i disse år en byggebranche, der bliver globaliseret, og bl.a. kommer der store udenlandske byggefirmaer og arbejder i Danmark. Det kan afstedkomme et behov for nogle uddannelser, de kender hjemmefra,« siger Niels-Jørgen Aagaard, direktør på Institut for Byggeri og Anlæg ved DTU.

»Ved start af nye uddannelser er der rigtigt mange elementer at tage højde for. Man skal blandt andet vurdere, om der er et markedsbehov for det. Når først man etablerer en uddannelse, sætter man noget i drift, hvor dem, der er i gang med uddannelsen, skal have mulighed for at gøre den færdig. Det vil i sig selv række fem eller ti år ud i tiden, og så skal man være sikker på, at kandidaterne kan få et job efterfølgende,« tilføjer Niels-Jørgen Aagaard, der også påpeger, at DTU ikke bestemmer selv – en ny uddannelsesretning skal i givet fald akkrediteres af Forsknings- og Videnskabsministeriet, ligesom der skal tilføres ressourcer til den.

Kræver tilvænning

Den tid, det vil tage at få en ny uddannelsesretning etableret, og de første kandidater sendt ud på arbejdsmarkedet, behøver dog ikke at være spildt. Det vil være tid, som den danske branche kan bruge på at vænne sig til tankesættet bag.

Dét kan det ifølge Mikkel Mikkelsen knibe med i dag. Når COWI arbejder i Mellemøsten og Asien, er det noget nær en selvfølge for kunderne, at quantity surveing hører med. Sådan er det ikke på vores breddegrader:

»I Skandinavien handler det meget om at se på den udvikling, der sker. Kompleksiteten bliver stadigt større, og den rollefordeling, der er mellem bygherre, arkitekt, rådgivere og entreprenør, er ikke altid optimal længere. Så rollerne vil ændre sig, og vi er nødt til at se på, hvordan vi kan arrangere det bedst. Under alle omstændigheder er vi nødt til at tilføje en bedre omkostningsstyring. Det er i dag en ydelse, man kan tilkøbe, men vi har en opgave foran os med at forklare vores kunderne og markedet, hvorfor det giver værdi at købe den,« siger Mikkel Mikkelsen.

Flere funktioner

Han nævner flere eksempler på, at quantiy surveyen kan vise sit værd.

I projekteringen af byggeriet kan quantity surveyers, som en integreret del af projektholdet, sikre, at der projekteres til budget, og at risici i projektet er kendte og håndteret.

En anden direkte indgriben fra quantity surveyors bruges, hvis der opstår en uforudset forhindring under projektudførelsen, og dermed krav om ændringer og ekstraudgifter. Så kan bygherren få beregnet direkte omkostninger såvel som risici ved forskellige løsninger.

Endvidere byder bygningsreglementerne hele tiden på strammere krav, som indebærer, at man skal bruge materialer og metoder, der er begrænset erfaring med. Her kan en beregning af økonomiske risici være meget relevant.

Endelig, i en situation som nu, hvor der er højkonjunktur i byggeriet, og der kan være ventetid på leverancer af byggematerialer, kan det også være et kompliceret regnestykke at nå frem til den bedste løsning. Det er ikke nødvendigvis den, der involverer de billigste varer.

Netop spørgsmålet om arbejdskraft under en højkonjunktur er en af årsagerne til, at COWI gerne vil have en dansk uddannelse som quantity surveyor.

»For øjeblikket bliver folk jeg som jeg hyret ind fra udlandet. Men det kan være meget vanskeligt, da der er stor konkurrence om arbejdskraften. Så det bedste vil være, hvis vi i Danmark selv kan uddanne specialisterne,”« slutter Ross Griffin.