Boligsalget buldrer frem og slår rekorder

I det første halvår af 2020 er der solgt knap 5.000 flere boliger sammenlignet med samme periode i 2019. Coronakrisen har ikke afskrækket danskerne fra at købe nye boliger. Tværtimod er der sket en stigning, og særligt én type bolig er populær. Populariteten betyder, at danskerne kan finde billigere boliger i fremtiden.

Arkivfoto. Den såkaldte boligbyrde, altså hvor stor andelen af den disponible indkomst, der går til at finansiere boligkøb, er i dag på et historisk lavt niveau, forklarer Anders Christian Overvad, økonom i Arbejdernes Landsbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligsalget stiger over hele linjen – om det så er villaer, rækkehuse, ejerlejligheder eller sommerhuse.

Det viser Boligsidens nye handelstal for juni måned.

»Den historiske handelsaktivitet, vi i øjeblikket er vidner til, skyldes flere elementer,« lyder vurderingen fra Anders Christian Overvad, der er økonom i Arbejdernes Landsbank.

»Mange bolighandler blev med nedlukningen af Danmark udskudt, da det simpelthen ikke var muligt at besigtige boliger. De udskudte boligkøb har efterfølgende skullet indhentes. Dertil har mange måneder inden døre givet mange danskere det sidste skub til at virkeliggøre drømmen om hus og have,« siger han.

I juni blev der handlet knap 6.000 enfamilieshuse, hvilket ifølge Anders Christian Overvad er det højeste målt i statistikkens historie.

Samtidig blev der også solgt over 2.000 sommerhuse i samme måned, hvilket også vurderes som en rekord i statistikkens historie. I juni blev der også solgt 1.952 lejligheder. Ikke en rekord, men »bestemt i den høje ende«, lyder vurderingen fra økonomen.

Danskerne har dog været noget tøvende i begyndelsen af året med at købe eje.

»Det er især i de sidste to måneder, at boligkøberne er vendt tilbage til markedet, og hvor vi har set usædvanlig høje salgstal,« siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden i pressemeddelelsen.

Sol og salg af sommerhus

Især salget af sommerhuse overrasker. I første halvår af 2020 er der købt cirka 2.000 flere sommerhuse end sidste halvår i 2019. Det sker mod forventning, lyder vurderingen fra økonom Anders Christian Overvad.

»Sommerhusmarkedet har i den grad overrasket under coronakrisen. Som den mest konjunkturfølsomme del af boligmarkedet havde vi forventet en tilbagegang i handelsaktiviteten,« siger han og fortsætter:

»Udsigten til ferie i Danmark har dog sat skub i efterspørgslen. Helt nøgternt har den større appetit på ferie i Danmark som følge af coronavirussen været perfekt timet for sommerhussalget.«

Anders Christian Overvad ser dog skeptisk på fremtiden. Sommerhuse er i forvejen populære som følge af gode økonomiske tider og lempeligere lånevilkår, forklarer han. Samtidig er dansk økonomi på vej ned i gear, mens danskerne har købt, hvad de ønskede.

Det stigende salg af sommerhuse kommer i fremtiden til at resultere i billigere boliger, men færre køb, lyder vurderingen fra Anders Christian Overvad.

»Ser vi fremad, forventer vi dog, at sommerhusmarkedet vil få væsentlig sværere vilkår,« siger han og fortsætter:

»Derudover bliver danskernes mulighed for at få brugt deres sommerhus mindre, i takt med at sommermånederne går, og det vil lægge en naturlig dæmper på efterspørgslen. Samlet set betyder det, at vi forventer prisfald på fem procent på sommerhuse og en markant lavere handelsaktivitet i andet halvår.«

Anders Christian Overvad, økonom i Arbejdernes Landsbank

»Selv om boligprisfald lyder voldsomt, er der i den historiske kontekst tale om meget moderate prisfald, hvor vi til sammenligning så tocifrede prisfald på boligmarkedet under finanskrisen.«


Solidt boligmarked

Salget af villaer, rækkehuse og ejerlejligheder er også steget. Det kan resultere i et boligprisfald, vurderer Anders Christian Overvad.

»Vi forventer, at boligpriserne falder med tre procent for enfamiliehuse og fem procent for lejligheder og sommerhuse for året som helhed. Selv om boligprisfald lyder voldsomt, er der i den historiske kontekst tale om meget moderate prisfald, hvor vi til sammenligning så tocifrede prisfald på boligmarkedet under finanskrisen,« siger han.

Vurderingen fra økonomen lyder, at det moderate prisfald skal ses i lyset af, at coronakrisen ramte, mens boligmarkedet var solidt.

Den såkaldte boligbyrde, altså hvor stor andelen af den disponible indkomst, der går til at finansiere boligkøb, er i dag på et historisk lavt niveau, forklarer Anders Christian Overvad.

Økonomisk er coronakrisen blevet sammenlignet med finanskrisen, men en af forskellene er, mener økonomen, at boligbyrden dengang var historisk høj.

»Dertil er kreditvæksten i dag meget mere afdæmpet, ligesom boligejerne i dag typisk vælger fast rente og afdrag på deres realkreditlån, hvor afdragsfrihed og variabel rente var mere populært op til finanskrisen. Det betyder samlet set, at boligmarkedet i dag er langt sundere,« siger Anders Christian Overvad.