Blockchain kommer til at gribe ind i stort og småt i ejendomsbranchen

Potentialet er bl.a., at det bliver muligt for private at investere små beløb i ejendomme, ligesom de i dag køber aktier i selskaber. Og så kan f.eks. Airbnb blive kørt af banen.

Mange boligejere er glade for den mulighed, Airbnb har givet dem for at tjene penge på at leje boligen ud, når de f.eks. selv er på ferie. Men snart de måske også spare udgiften til tjenesten. Med blockchains kan de potentielt selv hente dokumentation for, at potentielle lejere er troværdige og ansvarlige. Foto: Sofie Mathiassen, Scanpix Fold sammen
Læs mere

Uber har gjort det til en verdensomspændende forretning at forbinde bilister, der gerne vil tjene lidt ekstra, med folk, der gerne vil have et billigt lift. Platformen, der har skabt begejstring og vrede i storby efter storby, er kun teknologisk mulig på grund af internettet og smartphonen.

Men også det moderne skal ende på museum, og måske bliver Uber selv forældet om få år. Bo Hembæk Svensson, blockchain-specialist hos BlockNordic, nævnte muligheden på et gå hjem-møde torsdag i sidste uge om blockchain-teknologiens potentiale for transaktioner og værdiskabelse i ejendomme.

Pointen med Uber er, at selv om både chauffører og kunder ser tjenesten som en ny mulighed for at forberede deres økonomi, så er tjenesten, når alt kommer til alt, et mellemled, som der skal betales omkostninger til. Og den værdi, som Uber giver for pengene – at skabe kontakten mellem chauffør og kunde, og at borge for begges ordentlighed – vil man snart kunne klare selv, via sin opkobling til blockchain.

På ejendomsmarkedet er parallellen ikke blot til nye tjenester som Airbnb og Wework. Også nogle klassiske funktioner, som f.eks. tinglysning, står som minimum til at blive nemmere og billigere.

Nørderne får selskab

Oplægsholderne ved gå hjem-mødet, der var arrangeret af PropTech Denmark og blev afholdt i en af KLPs ejendomme i Ørestad, var enige om, at blockchain-teknologien bryder igennem i disse år. Dette i den forstand, at den går fra at være noget, nørder bruger til at handle bitcoins, til at være noget, vi alle bruger.

Bo Hembæk Svensson, blockchain-specialist hos BlockNordic

»I en nær fremtid vil vi helt sikkert også komme til at se det (brug af blockchains, red.) indenfor ejendomsbranchen.«


Som det blev udtrykt, er teknologien på samme stade, som internettet var i begyndelsen af 90erne, da man første gang hørte hylelydene fra sit modem, og efterfølgende surferede planløst rundt i sin Netscape-browser.

Vi kommer ikke til at få en tilsvarende nærmest fysisk oplevelse af at blive koblet på blockchains. De vil være indlejret i funktioner i f.eks. netbanken. Men det vil gøre en verden til forskel, at man nemt kan identificere sig selv – ikke bare i henseende til, hvem man er, at men også til hvilke ressourcer, man har til rådighed i sammenhængen. Og at man samtidig kan få sikkerhed for de personer og virksomheder, man agerer med.

»I en nær fremtid vil vi helt sikkert også komme til at se det indenfor ejendomsbranchen,« sagde Bo Hembæk Svensson.

Børser står på spring

Potentialet ligger dels i administration, drift og kundekontakt. Men måske mest vigtigt kan blockchains revolutionere den måde, ejendomme bliver handlet på.

Hvor værdipapirhandel for længst er digitaliseret, er ejendomshandel stadig meget analogt.
Det skyldes flere ting. Primært at hver enkelt handel er stor, og at der tilsvarende få af dem, så markedspriserne er uskarpe. Der skal forhandles hver gang.

Men nok så stor betydning har det, at hvor man køber en aktie uden at interessere sig for, hvem de andre aktionærer er, vil man i de fleste aktiehandler gerne vide, hvem man har med som medinvestorer. Det har betydning, hvis der en dag er behov for at stille med flere penge.

Med blockchains kan man få verificeret, at en medinvestor har penge på lommen, hvis noget skulle gå galt. Så behøver man end ikke vide, hvem denne medinvestor konkret er. Samtidig kan ejerskabet deles op i meget små bidder, ligesom det sker på aktiemarkedet. En almindelig investor vil altså kunne købe en brøkdel af f.eks. en boligejendom, ligesom når man med en aktie køber en brøkdel af et selskab.

En lang række aktører arbejder med at få ejerskabet af ejendomme digitaliseret, og på gå hjem-mødet kom det frem, at Nasdaq-børsen i New York forventer, at den allerede i slutningen af næste år vil formidle handler med fraktioner af ejendomme på den måde.

Erhvervsmæglerne kan glæde sig over, at de ikke bliver arbejdsløse. De får en stor opgave med at holde øje med, at ejendommene er i god stand, og at deres indretning og beliggenhed matcher efterspørgslen.