Tabte 100 millioner kroner på sommerpark

Milliardæren Peter Forchhammer har tabt over 300 millioner kroner på fejlinvesteringer. Især har han slået sig på en sommerpark. Omvendt er andre investeringer forrentet med 800 procent.

»På mange måder var årtusindeskiftet skidt. Det er i hvert fald her, jeg tabte flere hundrede millioner kroner,« fortæller Peter Forchhammer. Men siden er det gået bedre, og eksempelvis Nordicom er blevet forrentet med 800 procent på mindre end ti år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Bohr

Han kalder sig selv for en ventureselskabsmand. Oversat til dansk betyder det, at han skyder penge i en masse selskaber, som han efterfølgende – hvis alt går vel – får børsnoteret. Og det kan åbenbart bedre betale sig end et almindeligt otte til fire job, for Peter Forchhammer er i dag en af de i alt 67 personer i Danmark, som kan kalde sig for milliardær.

Men der har været bump på vejen mod milliarden, forsikrer han:

»Jamen, jeg har da tabt 300 mil­lioner kroner undervejs. En tommelfingerregel siger, at man kun tjener på 30 til 40 procent af de selskaber, man involverer sig i. Uden det skal lyde som pral, er jeg efterhånden blevet så rutineret, at jeg har overskud på over 50 procent af mine investeringer,« siger Peter Forch­hammer.

De dårligste investeringer, Forch­hammer nogensinde har foretaget, ligger alle tilbage i begyndelsen af 1990erne:

»Jeg købte Nordsjælland Sommerpark af et pensionsselskab for omkring 20 millioner kroner, hvilket var ret billigt. Troede jeg. Det viste sig hurtigt, at jeg skulle poste fem gange så mange penge i parken, før den var tidssvarende. Så jeg solgte den for en slik i år 2000 og tabte mere end 100 millioner kroner på den fornøjelse,« siger Peter Forchhammer.

Undervejs har han også købt et par rejsebureauer, som har spist flere millioner kroner af formuen. Ligesom han også tabte mange penge på sine IT-aktier på Nasdaq-børsen i USA i 2000:

»På mange måder var årtusindeskiftet skidt. Det er i hvert fald her, jeg tabte flere hundrede millioner kroner,« lyder det fra Peter Forchhammer.

Bedre efter årtusindeskiftet
Men eftersom han i dag kan kalde sig for milliardær, må der også være nogle gode investeringer?

Og ganske rigtigt. Forchhammer begynder prompte at remse en lang række selskaber op i et tempo, som gør det helt umuligt at følge med på blokken:

Ejendomsselskabet Nordicom, energiselskabet Greentech, IT-sikkerhedsselskabet Commendo, online mediebureauet Notabene, rigmandsbanken Capinordic og biotekselskabet Chemometic har gjort Peter Forchhammer til milliardær.

Eksempelvis er hans ikke ubetydelige investering i Nordicom blevet forrentet med 800 procent på mindre end ti år. Greentech er steget med 400 procent på væsentligt kortere tid og Capinordic-aktierne er i gennemsnit steget 300 procent.

»Der har været en lang række fornuftige investeringer. Men det er nu ikke så overraskende, da jeg altid sørger for at få selskaberne børsnoterede, inden de er optimeret. På den måde er der som regel mulighed for at høste en god kursstigning for aktionærerne,« siger Peter Forch­hammer.

Næste selskab, Forchhammer regner med at tjene mange penge på, er solcelleproducentvirksom­heden ITH. Aktierne er »kun« steget med 50 procent siden børsnoteringen, og det er et tal, som Peter Forch­hammer regner med mangedobles i løbet af nogle år.